Anne sütü bebeğin gelişimi için oldukça ehemmiyetlidir. Bazı vaziyetlerde anne sütü yeteri kadar gelmeyebilir. İşte uzmanlar tarafından anne sütünü çoğaldırmak için teklifler.
Bebeklerin alması gereken tüm yiyecekleri kapsayan, onları bulaşıcı hastalıklara karşı gözeten ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlayan anne sütünün artırılması için bir dizi tekliflerde bulunuluyor.
İlk 4-6 ayda anne sütü, bebek için zorunlu tüm yiyecekleri kapsıyor. Bu vakit içinde anne sütüyle birliktesi başka bir besin verilmesinin afaki olduğu belirtiliyor. Emzirme anne ile bebek arasındaki ilişki niteliğinin azami seviyede olmasını sağlıyor, aynı zamanda psiko-sosyal civarı yaratıyor. Anne sütü ile beslenen çocuklarda bulaşıcı hastalıklar daha seyrek görülüyor. Ayrıca araştırmalar, emzirmenin annede meme ve yumurtalık kanseri büyüme ihtimalini eksilttiğini gösteriyor. Bebeklerin sıhhatli büyümesi, gelişmesi ve hastalıklardan en iyi biçimde korunması için anne sütü vermelisin öneriliyor.
Uzmanların, Anne Sütünün Yeterince Gelmesi İçin Teklifleri Şöyle:
Kendinizi psikolojik olarak emzirmeye hazırlamak, ayrıca emzirme eğitimi ile beraber meme başının süt vermeye hazır hale getirilmesi için zorunlu egzersizleri bilmek ve uygulamak için doğumdan evvel kesinlikle bir çocuk doktoruna gitmelisiniz.Sütünüzün gelmesini beklemeden ve netlikle şekerli su vermeden, bebeğinizi doğar doğmaz ilk yarım saat içinde kesinlikle emzirmelisiniz.Doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Yenidoğan bebekler genellikle 8-10 öğün emmek isterler. Öğün rakamı daha sonra giderek eksilir. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi, göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.Emzirmeden evvel veya sonra ticari mama, inek sütü ya da başka yiyeceklerin verilmesi, bebeğin aldığı süt ölçüsünü eksiltir. Bu vaziyet de daha az süt gelmesine neden olur. Bu cins ek yiyeceklere, bebek 4-6 aylık olmadan başlamamak gereklidir.Başkaca akışkanlar vermek için biberon kullanılmamalıdır, bebeğin meme emmesini tümüyle kesebilir. Biberonun gerektirdiği emme biçimi meme emilmesinden daha değişik ve kolay olduğu için biberonu seçim etmelerine neden olabilir.Anne bebeğini emzirdiği yarıyılda kendi beslenmesine de özel bir ehemmiyet göstermelidir. Emziren anne, günde en az iki litre akışkan, en az iki kadeh süt içmeli veya yoğurt ve peynir gibi süt mahsullerini yemelidir.Protein ihtiyacını karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balık gibi gıdalardan her öğünde yemelidir.Bol bol sebze ve meyve ilgisizlik edilmemelidir.Ayrıca sütünün az geldiği görüşüde olan annelerin şekerli besinlerden pekmez, bal, reçel gibi daha fazla harcaması tıbben bütün ispatlanmış olmamakla beraber bereketli olacaktır.Emziren annenin ruhsal istikametten desteklenmesi, huzurlu bir civar sağlanması ve mutlu edilmesi de son derecede ehemmiyetlidir.Her emzirmede, bir evvelki beslenmede en son verilmiş memeden başlanmalıdır.Bebeğin emme eforuna bağlı olmakla beraber her emzirme takribî 20-30 dakika sürmelidir.