Marulun bereketleri ve tesirleri.
Galenos, bostani marulda soğukluk olmadığını, ancak gül suyu kadar soğukluk olduğunu söylemiştir. Onun, rutubeti, pancar ve ebegümecinin rutubeti arasında yer alır.
Kimilerine göre, marulun yapı ve kuruluk bakımından lahanayla pazı cinsi sebzeler arasında yer aldığı söylenir. Ben, onun üçüncü derecede soğuk olduğunu söylediklerini ifade ediyorum. Doktorlara göre, yiyecek olarak hasarlı veya pek az besleyicidir. Bu Doğru değildir. Marul, ikinci derecede soğuktur.
Verimleri
Marulun arınıcı, büzücü ve söktürücü özellikleri yoktur. Tuzlu , ekşi gibi özellikleri olmadığı için, bundan oluşan kan, değişik sebzelerden oluşan kana göre daha kırmızıdır. pişmiş marul besleyicidir. Marul, akışkanların birbiri ile anlaşmazlığından doğan şikayetlerde verimlidir.
Yıkanmış marul iyidir. Yıkamak, marulun gaz yapıcı özelliğini artırır ve aynı zamanda tam sebzelerin soğukluğunu aşırılaştırır. O, hızla sindirilir. Asapsal şikayetleri hastalıkları önler.
Şişler
Yangılı şiş ve ödemler üzerinde tesirlidir. Büyük ödemler üzerinde tesirli olamaz.
Hareket Organları
Eklemler üzerine haricen yakı, lapa uygulandığında verimli olur.
Baş Organları
Çiğ ya da pişmişi, uyku verir; dolayısıyla uykusuzluğu giderir. Sayıklamayı önler. Ayrıca başı güneşte yanmaktan korur. Bu drog, tıkanıklıkların ilacıdır.
Görme
Yabani marulun sütü, kornea yaralarını pakler. Bostani marulun sütü de aynı tesiri gösterir. Marul külü, yanıklar için kullanılır. Yabani marul sütü, kirpiklerin dökülmesini önler. Yenmesi, göze hasar verir.
Dışarı Atan Organlar
Onun tohumu, meniyi kurutur, cinsel tutkuyu eksiltir; orgazmı yavaşlatır ve ben bu Faydaların onun tohumunda görüldüğünü söylüyorum. Yarım dirhem marul sütü, suyla içilirse, bağırsaklarda ishal tesiri yapar. Gelişmiş göbekli bostani marulun sütü, yabani marul sütüne yakın tesire sahip olur. Marulun bağırsaklar üzerinde ishal ya da kabız tesiri yoktur.