Tatilcilerin yaz aylarında en çok tercih ettiği illerimizde biri olan Anlatya‘ya ilgi büyük. Göz kamaştırıcı denizi ve kumsalları bulunan Antalya, mağaralarıyla da büyük ilgi görüyor. Tatilciler Antalya‘nı mağaralarını merak etmeye başladılar. Peki Antalya’da hangi mağaralar var? Antalya’da mağaralara nasıl gidilir?
1- MAVİ MAĞARA – ANTALYA
Kaş’a 18 kilometre ve Kalkan’a 6 kilometre uzaklıkta olup, Kaputaş Plajı’na gelmeden yaklaşık 600 metre öncedir. 1972 yılında Jeolog Dr. Temuçin Aygen tarafından bulunmuştur. 50 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde ve 15 metre yüksekliktedir. Farklı odacıkları ve kanalları olan oldukça büyük bir mağaradır. İç ve dış galeriler olarak ikiye ayrılan mağara, ismini, dış kısımdaki dehlizlerden içeri giren mavi ışıktan alır. Hava boşluğuna çıkış yapmaya imkan veren iç galerilerin ise tamamı karanlıktır. Mağaranın hem iç hem de dış galerilerinde yumuşak mercan oluşumları ve canlı çeşitliliği dikkat çeker. Döneme bağlı olarak iç galerilerde karides sürüleri görülmektedir. Hem derinlik seviyesi hem de yapısı ile her seviyede dalıcıya mağara dalışı yapma imkanı tanımaktadır.
Mavi Mağara Ziyaret Saatleri: Bölgeye özel tekne turları düzenlenmektedir. Ziyaret gün ve saat kısıtlaması yoktur.
Mavi Mağara Tatil Günleri: Her gün ziyaret edilebilir.
Mavi Mağara Giriş Ücreti: Ücretsiz
Nasıl Gidilir: Özel araçlarla, sonrasında küçük deniz taşıtlarıyla veya yüzerek ulaşılabilir.
2- LTINBEŞİK – DÜDENSUYU MAĞARASI – ANTALYA
Altınbeşik Mağarası Antalya İli, İbradı (Aydınkent) ilçesine bağlı Ürünlü Köyü’nün doğusunda, derin ve sarp Manavgat Vadisi’nin batı yamacında bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 2 bin 500 metre olan mağaranın girişe göre en yüksek noktası 101 metredir. Yatay ve kısmen aktif mağaradır. Mağaranın alt ve orta seviyesinin zaman zaman aktif olması nedeniyle kurak mevsimlerde de büyük ölçüde göletler oluşmaktadır. Üst seviye devamlı kurudur.
Mağara havası çok rutubetli ve ısısı 16-18 derece civarındadır. Altınbeşik Mağarası Türkiye’nin en güzel mağaralarından biridir. Çevrenin karstik topografyası ve çam ormanları güzel bir manzara oluşturmaktadır. Çok uzun ve büyük bir yeraltı sisteminin çıkış ucunda bulunmaktadır. Kızılova, Kambos ve Söbüce suyunu çeken bu büyük sistem, Oruç Düdeni Mağarası altında Altınbeşik-Düdensuyu Mağarası’nda son bulur. Böylece bu büyük yeraltı su sistemi, kuş uçuşu 100 kilometreden fazla uzunluğu ile dünyadaki en uzun ve büyük karst sistemlerinden biridir. Mağara içinden çıkan su Beyşehir Gölü ile bağlantılıdır. Su içinde kaldığı için mağarada gezinti, sandal ve kayıklarla yapılmaktadır.
Altinbeşik- Düdensuyu Mağarası Ziyaret Saatleri: Ziyaret gün ve saat sınırlaması yoktur.
Altınbeşik-Düdensuyu Mağarası Tatil Günleri: Her gün ziyaret edilebilir.
Altınbeşik-Düdensuyu Mağarası Giriş Ücreti: Ücretsiz
Nasıl Gidilir: İbradı’dan özel araçla ulaşılabilir.
3- DİM MAĞARASI – ANTALYA
Alanya’nın 12 kilometre doğusunda bulunan Cebel-i Reis Dağı’nın yamacındadır. Mağaranın denizden yüksekliği 232 metredir. 1998 yılında açılan mağara, Türkiye’nin ziyarete açılan ikinci büyük mağarasıdır. Bir milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir. İki ayrı koldan dağın içinde ilerleyen mağaranın kollarından biri 50, diğeri 360 metredir. Sarkıt ve dikitlerden oluşan mağaranın dip kısmında küçük bir göl vardır. Merdivenlerle inilip çıkılan mağaranın içindeki ortam, fantastik film dekorlarını andırmaktadır. Mağara gezisinden sonra, yamaçtan yürüyerek aşağıdaki Dim Çayı vadisine gidilebilir. Aynı şekilde Dim Çayı kenarındaki piknik yerlerinden de mağaraya tırmanma yürüyüşü yapılabilir. Mağaranın bulunduğu yamaçtan Alanya Kalesi’nin panoramik görüntüsü izlenmektedir.
Dim Mağarası Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 09:00-18:30
Dim Mağarası Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 09:00-16:30
Dim Mağarası Tatil Günleri: Her gün ziyaret edilebilir.
Nasıl Gidilir: Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
4- DAMLATAŞ MAĞARASI – ANTALYA
Damlataş Mağarası 1948 yılında, liman inşaatında kullanılacak taş için ocak açılması sırasında bulunmuştur. Mağara tarihi yarımadanın batı kıyısındadır. Mağaranın giriş kısmında 50 metrelik bir geçit vardır. Yüksekliği 15 metreyi bulan geçitten sonra silindirik bir boşluğa gelinir. Buradan, mağaranın tabanına inilir. Yan kristalize kalker içinde bulunan mağaranın sarkıt ve dikitleri 15 bin yılda oluşmuştur. Mağaraya, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adı verilmiştir.
Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi Damlataş Mağarası, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla da ünlüdür. Doktor kontrolünde, mağarada belli bir süre oturarak 21 günlük tedavi kürü uygulayan hastalar vardır. Mağaranın havası yaz kış değişmez; sıcaklık 22 santigrat derece, rutubet yüzde 95, sabit basınç 760 mm’dir. Mağaranın havasında yüzde 71 azot, yüzde 20,5 oksijen, on binde 2,5 karbondioksit ve bir miktar radyoaktivite ile iyonlar bulunmaktadır. Mağaraya giriş ücretlidir. Çevresinde küçük bir çarşı vardır, önü ise plajdır.
Damlataş Mağarası Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 10:00-19:00
Damlataş Mağarası Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 10:00-17:30
Damlataş Mağarası Tatil Günleri: Her gün ziyaret edilebilir.
Nasıl Gidilir: Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
5- KOCAİN MAĞARASI – ANTALYA
Kocain Mağarası anıtsal sarkıt ve dikitleri ile tabiat tarihini, tarih öncesi buluntuları ve okunabilen yazıtlarıyla da Antalya ile çevresinin tarih ve arkeolojisini yansıtan en önemli mağaralardan bir tanesidir. İlk kez 1919 yılında keşfedilen mağaradaki arkeolojik araştırmalar 1946 yılından sonra çeşitli dönemlerde Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi Prehistorya Bölümü’nden Prof. Dr. İ. Kılıç KÖKTEN tarafından yapılmıştır. Speleollojik yönden ilk araştırması ise 1972 yılında Dr. Temuçin AYGEN ekibi ve Fransız mağaracılar tarafından gerçekleştirilmiştir. İçinde bulunan dev sarkıt-dikitler ve kar beyazı oluşumları ile doğa harikası olan mağaranın giriş ağzı yaklaşık 20 metre yüksekliğinde ve 75 metre genişliğindedir. Uzunluğu ise 633 metre olup ana hatlarıyla iki büyük salondan oluşmakta, tavan yüksekliği yer yer 80 metreye varmaktadır. Prehistorik Dönem’den Bizans Dönemi’ne kadar bölge arkeolojisine ışık tutan mağaranın okunabilen yazıtlarından erken Hıristiyanlık döneminde de dinsel bir işlevi olduğu anlaşılmaktadır.
Kocain Mağarası Ziyaret Saatleri: Ziyaret gün ve saat kısıtlaması yoktur.
Kocain Mağarası Tatil Günleri: Her gün ziyaret edilebilir.
Nasıl Gidilir: Ahırtaş mevkiine özel araçlarla ulaşılabilir.
6- KARAİN MAĞARASI – ANTALYA
Antalya’nın 30 kilometre kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 kilometre uzaklıkta bulunan Yağca Köyü sınırları içinde yer alır. Türkiye’nin en büyük doğal mağaraları arasında olan Karain Mağarası, önünde bulunan traverten ovasından 150 metre, denizden ise 430-450 metre yüksekliktedir. İnsanlık tarihinin başlangıcındaki süreç içinde mağara, Alt Yontmataş’tan başlayarak, Orta ve Üst Yontmataş evreleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi Prehistorik Çağlarda ve Klasik Çağda insanlar tarafından sürekli bir biçimde iskan edilmiştir. Bunun doğal bir sonucu olarak da yaklaşık on bir metreyi bulan kalın bir kültür dolgusu içermektedir. Ancak mağaranın en uzun süren ve en önemli iskânı Paleolitik (Yontmataş Çağı) ile ilgilidir. Klasik dönemlerdeki kullanımı daha çok Adak Mağara (tapınak) niteliğinde olup, mağara alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler bulunmaktadır. Karain mağarasında yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik buluntular, Antalya Müzesi’nde ve mağaranın hemen yakınında bulunan Karain Müzesi’nde sergilenmektedir.
Karain Mağarası Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 08:30- 19:30 (15 Nisan-2 Ekim)
Karain Mağarası Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 08:30-17:30 (3 Ekim-14 Nisan)
Karain Mağarası Tatil Günleri: Dini bayramların ilk günü öğlene kadar
Nasıl Gidilir: Karain Mağarası’na özel araçla ulaşılabilir.