Asist nedir ne için kullanılır, Asist nasıl kullanılır, Asist ’in saklanması, Asist ’i kullanmadan evvel dikkat edilmesi gerekenler, Asist’in mümkün yan tesirler nelerdir.
Ampul
Asetilsistein
Ambalaj:
300mg/3 mLx10 ampul.
Endikasyon:
Yoğun kıvamlı balgamın atılması, eksiltilmesi,ekspektorasyonun basitleştirilmesi gereken gidişatlarda, bronkopulmoner hastalıklarda, bronşik sekresyon bozukluklarının rehabilitasyonunda endikedir.Asetil sistein asetaminofen parasetamol zehirlenmelerinde karaciğer harabiyetini eksiltici tesiri de vardır.
Kontrendikasyon:
Asetil sistemine fazla duyarlı olduğu öğrenilen bireylerde kontrendikedir.
Uyarılar:
Gastroduodenal ülser vaziyetlerinde,ayrıca asetil sisteinin verilmesinden sonra bronşiyal sekresyonda apaçık bir çoğalış olabilir. Asetil sisteinin anne sütüne ve fetüse geçmesi ile alakalı yeterli bilgi olmadığından, hamilelerde ve emzirenlerde gerekli nedenler olmadıkça kullanılmamalıdır.
Yan Tesirleri:
Kusma ve bulantı tipinde gastrointestinal bozukluklar,stomatit ve rinore burun akıntısı, ürtiker, baş sızısı, kulak çınlaması,seyrek alerjik ten tepkinleri oluşturabilir. Özellikle astmatik hastalarda bronkospazm yapabilir.
İlaç Etkileşimleri:
Mukomodifikatör bronşik ler,atropinik sekresyon kurutucu maddeler ve antitüssiflerle beraber alınmamalıdır. Tetrasiklinler doksisiklin hariç, ayrı ayrı periyotlarda ve asetilsistein den en az 2 saatlik aralıkla uygulanmalıdır.
Doz Teklifi:
Asist Ampul: Parenteral Uygulama: Yetişkinlerde derin IM veya IV yolla günde 1-2 kere 1 ampul olarak uygulanır.Tedavi süresi muayenehane gelişime göre ayarlanmalıdır.Çocuklarda derin IM enjeksiyon ile 15-30 mg/kilogram/-gün dozda 2’ye parçalanarak uygulanır. Rastgele bir anafilaktik tepkini önlemek için enfüzyon çok yavaş uygulanmalıdır. Bu emelle başlangıçta %5 glukoz veya %0.9 NaCl ile seyreltilmelidir.İnhalasyonYoluyla Uygulama: Asist Ampulnebulize olarak tazyikli hava veya oksijen, ultrasonic nebulizer ve intermitan pozitif tazyikli solunum makinesiyle uygulanabilir Yetişkinlerde Günde 1-2 kere 1 ampul 5-10 gün müddet ile nebulize edilir. Çocuklarda önerilen endikasyonlarda günde 2 kere 150 mg dozunda kullanılmalıdır. Kistik fibrozis günlük doz birkaç grama denk çıkarılabilir.İntratrakeal Uygulama: Trakeostomili hastaların rutin bakımında her 1-4 saatte bir 1-2 mL trakeostomi içine uygulanabilir. Göğüstravması veya cerrahi sonrası gidişatlarda perkutan intratrakeal kateter ile her1-4 saatte bir 2-4 mL uygulanabilir.ParasetamolZehirlenmesi: Antidot rehabilitasyonuna, muhtemel olan en kısa zamanda 150 mg/kilogram yükleme dozu ile başlanmalıdır. Ardından parasetamol zehirlenmelerinde en az 72 saat zamanla, 50 mg/kilogram sürek dozu ile devam edilmelidir. Hesaplanan doz yetişkinlerde en az 200 mL, çocuklarda ise 50 mL, %5 glukoz veya %0.9 NaCl çözeltisi ile seyreltilerek 60 dakika içinde uygulanır. Parasetamol İntoksikasyonu sürek rehabilitasyonu 50 mg/kilogram dozda 70 kilogramlık bir birey için takribî 11 ampul 4 saat ara ile 72 saat müddetince yapılır.Asist Saşe: Bir saşe içeriği çay kadehi içerisine boşaltılarak üzerine yarısına kadar içme suyu eklenir.Karıştırılarak çözünmesi sağlanır. Opelasan görünümdeki çözelti oral yoldan uygulanır.Solunum yollarını ilgilendiren hastalıklarda çoğalmış sekresyonu eksiltmek veatılımı basitleştirmek emeliyle, yetişkinlerde günde 3 kere 1er saşe veya gece uyurken 3 saşe bir arada uygulanır. Çocuklarda 2-7 yaş arasında, sabah akşam günde 2 kere 1er saşe uygulanır 400 mg/gün. 7 yaş üzeri çocuklara yetişkin dozu uygulanır.Asist Kapsül: 7 yaşından büyüklere ve yetişkinler günde 3 kere birer Kapsül veya akşam uyurken tek doz 600 mg verilir.Asist Şurup: Mukolitik Olarak: 2 yaşın altındaki çocuklarda 200 mg/gün 5 mL/gün iki denk dozda, 7 yaşına kadar olan çocuklarda 400 mg/gün 10 mL/gün iki denk dozda, 7 yaşından büyüklerde; 600 mg/gün 15mL/gün, üç denk doza parçalanarak. Semptomlarda iyileşme sağlanıncaya dek8-10 gün kullanılması önerilir.Parasetamol zehirlenmesinde: Yükleme dozu 140 mg/kilogram. Sürek dozu 4 saatte bir 70 mg/kilogram olmak üzere toplam 17 doz kullanılması önerilir.