Bahriye Üçok Biyografisi
Tarihçi, siyaset bilimci ve siyasetçi. Laiklik, kadın hakları ve irtica riski üzerinde durmuş, radikal dinamiği grupların tertip ettiği bombalı bir atakta yaşamını kaybetmiştir. Üçok, Türk siyaseti için oldukça ehemmiyetli çalışmalar yapmış, bedelli bir siyasetçi olarak tanınmaktadır. İyi derecede Fransızca, Arapça ve Farsça bilen siyasetçi İslamiyet’e ılımlı yaklaşımlarda bulunmuş, yobazlığın önüne geçmeye çalışmış ve “İslam’dan Dönenler“, “Palavracı Peygamberler” ve “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” isimli üç kitap yayınlamıştır. Üçok’a düzenlenen hamle PKK ve bir radikal dinamiği grup ortaklığıyla yapılmıştır.
1919 senesinde Trabzon‘da dünyaya geldi. İlköğrenimini Ordu‘da bitirdikten sonra İstanbul Kandilli Kız Lisesi‘ne devam eden Üçok, daha sonra öğrenimine Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ’nde devam etti. Ortaçağ ve Türk-İslam Tarihi Bölümü‘nde aldığı eğitimin yanı gizeme Devlet Konservatuarı Opera Bölümü‘ne de kaydetti ve iki fakülteden de mezun oldu. Mezuniyetinin ardından evvel Samsun‘da daha sonra da Ankara‘da toplam 11 sene müddetle lise hocayı olarak misyon yaptı.
1953‘te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi‘nde bir ilk reelleşti; çünkü Bahriye Üçok fakültenin ilk kadın öğretim abonesi olarak çalışmaya başladı. Akademik kariyeri 1957‘de hekim olmasıyla sürat kazanan Üçok, 1964 senesinde ise “İslam Devletleri’nde Kadın Hükümdarlarla” isimli tez çalışmasıyla doçent ünvanını aldı. İyi derecede Farsça ve Arapça bildiği için İslam dini üzerine yaptığı araştırmalar neticesinde Kur’an-ı Kerim’e bağlı kalarak İslamiyet’i çazünde bulunan müsamahayla açıkladı. Radikal gruplardan bu sebeple tehditler almaya başladığı için Üçok, akademik çalışmalarına bir zaman ara vermek zorunda kaldı.
1971 yılında yarıyılın Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından kontenjan senatörü seçilen Üçok’un etkin politik hayatı da bu biçimde başlamış oldu. Beş sene vaktince Cumhuriyet Senatosu divan aboneliği yaptıktan sonra 1977‘de CHP’ye katılan Bahriye Üçok, 1983 senesinde Ulusçu Parti’nin kurucu abonesi oldu. 1984‘te yapılan genel tercihlerde bu partiden Ordu milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi.
1986 senesinde SHP’ye geçen siyasetçi, Kasım 1988‘de katıldığı bir TV programında “İslam’da örtünmenin ve oruç yakalamanın gerekli olmadığını” açıklaması üzerine “İslami Hareket” isimli teşkilattan tehditler almaya başladı. 1990‘da parti meclisi abonesi olarak seçildikten kısa bir zaman sonra Üçok, 6 Ekim 1990 günü Ankara’daki evine sevk edilen kitap kolisini açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlaması neticeyi yaşamını yitirdi. Siyasetçi o yarıyılda partisi SHP için bir laiklik raporu hazırlıyordu.
Türkiye’nin yetiştirdiği çok ehemmiyetli bir ad olan siyasetçinin vefatının ardından ismi İzmir‘de ehemmiyetli bir alana; Artvin ve Ankara’da da bir sokağa verildi.
Doç. Dr. Bahriye Üçok ’a düzenlenen bombalı atağı PKK üstlenmiştir. Atağı reelleştiren Türkiye Devrimci Millet Partisi İzmir mesulü Gülay Calap ise 16 Ocak 1994 tarihinde İzmir ’de nezaretine alınmış, 12 senelik mapus cezasının ardından DTP Parti Meclisi abonesi olarak 2007 Nevruz’unda Çanakkale ’ye gelmiştir. Calap, 2007’nin Kasım ayında yapılan parti kurultayında DTP Genel Başkan Takviyecisi olmuştur. 21 Mart 2007 tarihinde, DTP’nin Çanakkale’de asıllaştırdığı Nevruz aktifliğinde yaptığı konuşmada, bcan verici terör örgütü PKK ’yı ve lideri Abdullah Öcalan ’ı methetmiş bu sebepten adliyeye sevkedilmiş ancak yapılan mahkemelerin hiçbirine katılmamıştır.