Alman araba devi BMW Group, Japon otomotiv firması Toyota Motor ile stratejik bir iştirak kurarak hidrojenle çalışan birinci aracının seri üretimine 2028’de geçmeyi planlıyor. İki marka, yeni kuşak hidrojen yakıt hücresi teknolojisini (FCEV) geliştirmek için işbirliği yapma kararı aldı.
Bu iştirak, üretim süreçlerinde büyük ölçekli üretim imkanı sunarak maliyetlerin düşmesini sağlayacak. Lakin, BMW’nin hangi modelinin hidrojenli araba olarak tanıtılacağı şimdi açıklanmadı.
Hidrojenle çalışan araçların sağladığı süratli yakıt ikmali ve uzun menzil avantajları, onları elektrikli araçlarla kıyaslandığında cazip hale getiriyor. Lakin, yüksek maliyetler ve hudutlu yakıt istasyonu ağı, bu alandaki gelişimi yavaşlatan ögeler ortasında. Günümüzde dünya genelinde yalnızca 1000 hidrojen yakıt ikmal istasyonu bulunuyor. Avrupa’da ise 2030 yılına kadar yaklaşık 400 yeni istasyon inşa edilmesi planlanıyor.
BMW, hidrojen şarj altyapısının 2028 yılına kadar kıymetli ölçüde gelişmesini bekliyor. BMW AG Yönetim Kurulu Lideri Oliver Zipse, bu projeyi “otomotiv tarihinde bir dönüm noktası” olarak tanımladı. Zipse, “Gücünü hidrojenden alan ve işbirliğimizin ruhuyla hareket eden bu araç, teknolojik ilerlemenin geleceğin mobilitesini nasıl şekillendireceğinin habercisi olacak.” dedi.
Yenilenebilir güç kaynaklarının artmasıyla birlikte, yeşil hidrojenin bulunabilirliği ve fiyatlarının düşmesi de bekleniyor. Bu gelişmeler, hidrojen teknolojisine olan yatırımların artmasını sağlayabilir ve bölümde yeni bir devrin kapılarını aralayabilir.
Daha fazla bu biçim içerikler için web sitemizi ve de instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayınız!