Carl Jung Biyografisi
Analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir.
Carl Jung, 26 Temmuz 1875’te İsviçre, Kesswill’de doğmuştur. Bütün ismi Carl Gustav Jung ’dur. Basel Üniversitesi’nde tıp profesörü olan büyükbabasının ismini taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. Mutsuz bir ailenin çocuğu oçe dönük bir çocukluk geçirdi, sonra bu şahsiyetinden sıyrıldı. 6 yaşında Latince bilmeye başlayan Jung ’un dil bşehrime ve edebiyata, özellikle antik edebiyata derin bir alakası vardı. Jung, pek çok çağdaş Avrupa dilinin yanı gizeme Daha Önceki Hint kutsal kitaplarının dili olan Sanskritçe de dahil bir çok daha önceki dilde yazılan yazıları okuyabiliyordu. İlk kariyer tercihi arkeoloji olmasına karşın, Felsefeyle ilgilendi, özellikle Arthur Schopenhauer’den etkilendi ve tıp öğrenimi gördü. 1895 senesinde Basel’de tıp eğitimi almaya başladı ve 1899 senesinde 24 yaşına geldiğinde ise psikiyatride karar kıldı.
Mezuniyetinin ardından Zürih ’teki Burghoeltzli Us Sağlık Kurumunda vazife alan Jung, burada şizofreni uzmanı ve şizofreninin ad babası Eugene Bleuler ile birlikte 1900 senesinde Eugen Bleuler’in asistanı olarak Burghölzli’de psikiyatrist olarak hizmet vermeye başladı.
1902 senesinde okült saklı, görünmeyen fenomenler tesirler ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları mevzusunda tezinı yaptı.
Daha sonra Paris ’te bilinçdışı ve hipnoz üzerine çalışmalar yürüten Pierre Janet ile çalıştı. Paris’te 6 ay Pierre Janet ile balakalarını derinleştirdi. 1903 senesinde Emma Rauschenbach ile evlendi. Freud ’un Düşlerin yorumu kitabını okuduktan sonra onunla mektuplaşmaya başladı. 1907 senesinde Sigmund Freud ile Viyana ’da tanıştı.
36 yaşında Beynelmilel Psikanaliz Birliği’nin ilk başkanı oldu. Psikolojik tahlillerinde astrolojiden de faydalanan Carl Gustav Jung, Sigmund Freud ile beraber çalıştığı cemiyetsel bile de tanınır.
1909 senesinde Sigmund Freud ile beraber Amerika ’ya seminer vermek üzere yaptıkları bir gezi sırasında aralarındaki ilişki soğuklaşmaya başladı. Dostlukları soğudukça, aralarındaki şahsi ve teorik değişiklikler de yoğunlaşır. 1913 senesinde artık aralarındaki mektuplaşmalar da sonlanır. Carl Jung, Sigmund Freud ’dan ayrıldıktan sonra süresini yalnızlıkla ve kendi tahlilini yapmakla geçirir. Jung ’un 1913-1917 seneleri arasında kendi bilinçdışı psişesinde yaptığı bu zorlu seyahate, Marvin Goldwert Yaratıcı Hastalık Yarıyılı der. Bu yarıyılın sanki vahiy benzeri içe doğuşlar, spiritüel bulgular, sezgiler, ruhsal bozukluklar, sanrılarla Jung bunlara vizyon demiş dolu olması dikkat çekicidir. Bcerahatçi Dünya Savaşı Carl Jung için oldukça acı veren bir şahsiyet testi yarıyılı olmuştur. Bu aynı zamanda, dünyanın şimdiye kadar gördüğü şahsiyete dair en enteresan kuramlardan bkocamanın da başlangıcını oluşturur. Savaştan sonra Carl Jung birçok yer gezdi; Afrika ’daki, Amerika ’daki ve Hindistan ’daki kavimleri araştırdı. 1946 senesinde emekli oldu ve 1955 senesinde eşinin vefatından sonra gözlerden uzak yaşadı.
Sigmund Freud’un yakın bir takipçisi olan psikolog, zamanla ondan ve Alfred Adler’den ayrıldı. Analitik Psikoloji’nin kurucusu olan Carl Jung geliştirdiği kavramlara saplanıp kalmayarak kesintisiz yeni gözlemlere yönelmeyi önem vermişti. Muayenehane çalışmalarının yanında cemiyetsel, sanatsal ve dinsel mevzulara da eğilve tesiri 6 Haziran 1961’de vefatından sonra da sürdü.
Carl Gustav Jung yalnızca psikoterapi bilim dalını değil, aynı zamanda Psikoloji, Teoloji, Etnografi bşehrimi, Edebiyat ve hoş sanatları da etkiledi. Psikoloji bilim dalında kendisi tarafından bulunan ve yapılan kavramlar geniş biçimde kabul gördü. Misalin; kompleks, içedönük ve dışadönük, gölge, arketip enerjikompleksler, ortaklaşa cemiyetsel bilinçdışı, anima, animus.
Carl Jung, 14 Şubat 1903 tarihinde zengin bir sanayici olan Johannes Rauschenbach’ın kızı yazar Emma Rauschenbach ile evlendi. Helene Hoerni, Gret Baumann, Marianne Niehus, Agathe Niehus, Franz Jung-Merker isimlerinde 5 çocuğu oldu.
Hayatında karısı dışında yarıyıl yarıyıl farklı bayanlar yer almış olsa da, hiçbkocaman daha önceki bir hastası olan 30 senelik kapatmayı Toni Wolff kadar yer almamıştır. Hatta Jung ’u yaratıcı hastalık yarıyılında yaşadığı anksiyete krizleri ve tavır bozuklukları sırasında serinkanlılaştıran tek bireydir. İlişkiye girdiği öbür bir hastası da Sabina Spielrein ’dir.
Carl Jung, 6 Haziran 1961tarihinde Küsnacht, İsviçre ’de 86 yaşına can vermiştir.
Jung, Protestan bir Hristiyandır, hiçbir zaman kiliseye gitmemiş olsa da, bütün anlamıyla ateist olmamıştır. Bayağı Hristiyan öğretiye inancı ufak yaşta zayıflar ve ergenlikte tamamen kaybolur. Ufak yaşta kaybettiği dışarıdaki Yaradan yerine, içerideki Yaradan ’yı keşfeder, bunu psişe karakterin tümü modelinin göbeğine oturtur. Gerek İslam tasavvufunda, gerek doğu mistizmlerinde, gerekse sufi öğretilerinde yeri olan Vahdet inancını ve tasavvurunu, çocukluğundan beri yaşadığı Yaradan ’nın varlığı mevzusunda yaşadığı ters düşüncelerini yenmek için kullanmıştır. 1959 ’da bir ziyarette, Yaradan ’ya inanıyor musunuz? sualine, “Yanıt vermesi efor. Biliyorum. İnanmaya gereksinimim yok, biliyorum” diye cevap verir.
Jung ’un hobileri arasında, tahta oymacılığı, taş kesmeciliği, teknesiyle Bodensee Gölü etrafında gezinmek sayılabilir. Ayrıca alşimi, arkeoloji, doğu felsefeleri, tarih, din, mitolonadili Almanca ’nın yanı gizeme Latince, Yunanca, Fransızca ve İngilizce ’yi iyi derecede bilirdi. Üretken bir yazardı. Eserlerinin sayısı 20 cildi aşar, hayatı ve eserleri hakkında bildiklerimizin büyük bir bvefatı, özyaşam hikayesinde bulunabilir. Bu özyaşam hikayesini, senelerce takviyeciliğini üstlenmiş olan arkadaşı Aniela Jaffé kaydedip gözden geçirmiştir.
Kitapları :
1907 – Über die Psychologie der Dementia Praecox Dementia Fracox Üzerine,
1912 – Wandlungen und Symbole der Libido Libidonun Başkalaşımları ve Sembolleri,
1921 – Psychologische Typen Psikolojik Tipler,
1928 – Die Beziehungen zwischen dem Ich und dem Unbewussten Ben ile Bilinçdışı Arasındaki İlişkiler,
1928 – Über die Energetik der Seele Ruhun Eforu Üstüne,
1929 – Das Geheimnis der goldenen Blüte Altın Çiçeğin Gizemi,
1934 – Seelenprobleme der Gegenwart Günümüzde Ruh Meseleyi,
1940 – Psychologie und Religion Ruhbilim ve Din,
1942 – Über die Psychologie des Unbewussten Bilinçdışı Ruhbşehrimi,
1946 – Die Psychologie der Übertragung Geçişme Ruhbşehrimi,
1948 – Symbolik des Geistes Ruhun Sembolleri,
1952 – Naturerklärung und Psych Tabiat Açıklaması ve Ruh,
1957 – Gegenward und Zukunft Geçmiş ve Gelecek.
Carl Gustav Jung – Psikoloji ve Din
Carl Gustav Jung – Hatıralar, Düşler, Düşünceler
Carl Gustav Jung – Dört Arketipler
Carl Gustav Jung – İnsan Ruhuna Yöneliş
Carl Gustav Jung – İnsan ve Sembolleri
Carl Gustav Jung – Kırmızı Kitap
Carl Gustav Jung – Keşfedilmemiş Benlik
Yazılar :
Carl Gustav Jung – Psikoloji ve Okült
Carl Gustav Jung Lafları:
Kimse bir başkasını yargılayabilecek kadar yanılgısız değildir ama kendinde bu hakkı görebilecek kadar hadsizdir.
Kimse ışığı hayal ederek aydınlanmaz. İnsanı aydınlatan karanlığı algı etmektir.
Bir zehrin tesirinden kurtulmak istiyorsan, onu son damlasına kadar meşrubatsın.
İnsan ışığı düşünerek değil, karanlığı şuurlu hale getirerek aydınlanabilir.
Tüm dünya din mevzusunda ne düşünürse düşünsün, dinsel tecrübe yaşamış bkocaman, kendisine hayat, anlam ve hoşluk kaynağı olan ve dünyaya ve insanlığa yeni bir parlaklık veren büyük bir defineye sahip olmuştur. Barışa kavuşmuştur.
Bilinçdışı bizi bizden daha iyi bilir.
Hayatımızın büyük bir bvefatını bilinçdışında geçiririz.
Çocukken kendimi yalnız sezerdim; hala da öyle seziyorum zira bazı şeyleri biliyorum ve bunları hiç bilmedikleri ya da bilmek istemedikleri anlaşılan insanlara bazı ipuçları vermeye çalışıyorum.
Görünüşünüz, sadece kalpten bakabildiğinizde berraklaşır. Dışarı bakanlar düş kurar, içe bakanlar uyanış yaşar.
Artık elinde mitolojinin anahtarı var. Ruhun tüm kapılarını açmakta özgürsun.