Muğla‘ya bağlı bir ilçe olan Fethiye’nin çevresindeki tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra ilçe merkezinde de gezilecek görülecek onlarca nokta var. Ülkemizin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu Likya Yolu, Babadağ’da yamaç paraşütü, Rodos Şövalyeleri’nin izlerini taşıyan Şövalye Adası ve eşsiz plaj ve koylarıyla Fethiye, insan ömrünü uzatacak güzellikte. Peki Fethiye’de nerelere gidilmeli, gezilmelidir?
FETHİYE MERKEZ GEZİLECEK YERLER
Antik dönemde Karia (Karya) ile Likya kentlerinin sınırlarının kesiştiği bölgede kurulan, bir kıyı yerleşimi olan Fethiye’nin ismi Telmessos’tu. Fethiye merkez, genellikle Çalış, Hisarönü ve Ölüdeniz’in gölgesinde kalan bir yer. Çoğu tatilci kent merkezine hiç uğramadan Fethiye’den ayrılıyor. Oysa Fethiye merkezde gezilecek yerler de görmeye değer.
Fethiye merkezde gezilecek yerleri keşfetmek için bir körfez kıyısında yer alan ilçe merkezini kıyıdan iç bölgelere doğru bir rota ile planlamak gerekiyor. Fethiye Müzesi, Çalış Plajı, Balık Pazarı, Kordon, Paspatur, Şemsiyeli Sokak merkezde mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
1. PASPATUR ÇARŞISI: FETHİYE ESKİ ŞEHİR
Fethiye merkezin en güzel yer burası. Birbirine paralel ve kesen 4-5 sokaktan oluşuyor. Ahşap cumbalı otantik evler çarşının tarihi ruhunu ortaya koyuyor. Çarşı içerisindeki yer alan Paspatur suyundan adını almış ve Fethiye’ye gelip de bu sudan bir defa içenler Fethiye’ye en bir defa daha gelirmiş.
Bölgede çok sayıda hediyelik eşya dükkanı, cafe, bar ve dükkanlar var. Renkli şemsiyelerle kaplı Şemsiyeli Sokak da çok hoş. Gezmesi keyifli. Çarşı merkezinden Fethiye Kordon’a doğru yürüyüp sonra denize nazır mekanlardan birinde dinlenebilirsiniz.
2. FETHİYE YAT LİMANI
Fethiye ilçe merkezi, bir körfezin çevresinde konumlanıyor. Körfezin içerisinde iki farklı yat limanı ve sahil boyunca uzanan yürüyüş yolları bulunuyor. Balıkçı tekneleri ve guletlerin kullandığı Belediye Yat Limanı ile ticari yatların yanaştığı Fethiye Marina, Fethiye Sahili’nin buluşma noktalarından.
3. FETHİYE BALIK PAZARI
Fethiye halkının en önemli geçim kaynağı turizm, tarım ve balıkçılık. Fethiye’de turizmin yaygınlaşmadığı dönemlerde ilçe sakinlerinin büyük bölümü tarım ve balıkçılıkla uğraşıyordu. 1957’de yerel balıkçıların ürünlerini satması amacıyla kurulan Fethiye Balık Pazarı, günümüzde Fethiye’nin en gözde yerlerinden.
Fethiye Balık Pazarı’nın avlusundaki balıkçılar gün boyu taze deniz ürünlerini satarken, avlu çevresine sıralanan balık restoranları öğle ve akşam yemekleri için gelen konuklara hizmet veriyor. Balık restoranına oturmadan önce avludaki dükkanlardan ne yiyeceğinize karar verip ürünleri oturduğunuz restorana getirtiyorsunuz.
4. FETHİYE MÜZESİ
Fethiye ve çevresindeki antik kentlerde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği Fethiye Müzesi, 1987’den bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzedeki eserler arkeolojik ve etnografik olmak üzere iki ayrı salonda sergileniyor.
Müzede sergilenen eserlerin büyük bölümü seramik grubuna ait. MÖ 3 binli yıllardan Bizans Dönemi’nin sonuna kadar olan uzun bir periyoda ait heykel, cam, seramik, metal ve sikkelerden oluşan müze koleksiyonu, bölge tarihi ve kültürü hakkında bilgi almak için en doğru adres.
Müzenin arkeolojik eserler bölümünde Kaunos ve Tlos antik kentlerinden gelen eserler sergileniyor. Artemis kültü ile ilişkilendirilen Kumrulu Genç Kız Heykeli ise müzenin en değerli eseri. Müzenin etnografya bölümünde ise el işlemeleri, kaftanlar ve el dokuma örnekleri bulunuyor. Giriş ücreti 6 TL, MüzeKart geçerli.
5. TELMESSOS ANTİK KENTİ
Fethiye’nin ilk yerleşim bölgesi olan Telmessos Antik Kenti’nin geçmişi MÖ 3 binli yıllara uzanıyor. Kurulduğu günden günümüze kadar kesintisiz bir yerleşim görüldüğü Telmessos, bu özelliği ile Akdeniz kıyı şeridindedki tek yerleşim yeri.
Heredot’un kahinlerine danışılan şehir olarak anlattığı antik kent, 7. yüzyıldaki Arap akınları nedeniyle önemini yitirmiş. 8. yüzyılda Anastasiupolis olarak ismi değiştirilen Telmessos’ta Helenistik ve Roma döneminin izleri görülebiliyor. 3-4. yüzyıllarda areneya denüştürülen tiyatro tüm görkemiyle ayakta.
6. AMİNTAS KAYA MEZARLARI
Fethiye ilçe merkezinde bulunan Amintas Kaya Mezarları‘na 100 basamak çıkılarak ulaşılabiliyor. Kayalara oyulmuş mezarlarlar ile lahit mezarların yer aldığı bu bölge, Fethiye’nin günümüze ulaşan en eski kalıntıları. Kaya mezarlarının en ünlüsü ise Amintas Mezarları.
MÖ 4. yüzyılda, Likya Dönemi’nde inşa edilen kaya mezarları o dönemin önemli kişileri için hazırlanmış. Fethiye’ye hakim bir noktada ilçe ve deniz manzarasına sahip bir bölgede yer alan mezarlar gotik stilli kemerli kapaklarıyla ünlü.
Mezar kapaklarının çevresi mezar sahibinin yaşamı ve savaşlardaki başarılarını sembolize eden fresklerle bezeli. Kent merkezindeki düzlükten de görülen mezarların heybeti yakınına yaklaştıkça artıyor.
7. FETHİYE KALESİ
Fethiye Kalesi, Amintas Kaya Mezarları’nın yakınında orta çağda inla edilmiş. Kalenin büyük bölümü ana kaya üzerinde konumlanıyor. 15. yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından yenilenen kale, bölgenin savunması amacıyla kullanılmış. İlçe merkezine 2 km uzaklıktaki kaleye 40 basamak çıkılarak ulaşılıyor. Enfes bir manzarası var.
8. ÇALIŞ PLAJI
Fethiye merkeze 5 km uzaklıkta yer alan Çalış Plajı, Fethiye’nin en ünlü plajlarından biri. Geniş, kumlu ve erişilebilir bir konumda olan plaj, Fethiye Körfezi’nin hoş manzarası ve su sporu olanaklarıyla yaz aylarında cıvıl cıvıl bir görünümde.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz su kaplumbağalarının (caretta caretta) yaşam alanlarından olan Çalış Plajı’nı daha çok yerel halk tercih ediyor. Çalış Plajı’ndan Fethiye ilçe merkezine kadar olan sahil şeridi sosyal donatı tesisleri, bisiklet yolları ve yürüyüş parkurlarıyla cezbedici.
FETHİYE’DE NEREDE DENİZE GİRİLİR?
Fethiye yüzmek ve güneşlenmek için enfes yerler var. Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz, Belcekız Plajı ve Kabak Koyu en popüler yerler. Ayrıca Kıdrak, Göcek, Katrancı Koyu, Çalış Plajı, Gemiler Koyu, Oyuktepe Koyları, Günlüklü Koyu da aklınızda bulunsun.
FETHİYE’DE NEREDE KALINIR?
Konaklama için çok sayıda merkez var. Ölüdeniz, Belcekız, Faralya ve Yanıklar Köyü benim favori yerlerim. Yine Hisarönü, Çalış, Ovacık da tercih edilebilir. Belcekız’da Oyster Residences bütçesi uygun olanlar için şahane bir seçenek. Yamaç paraşütleri otelin hemen önündeki piste iniyor ve renkli manzaralara şahit oluyorsunuz. Hemen önünüzde ise nefis plaj var. Kalmasanız da restoranına mutlaka uğrayın.
Yanıklar Köyü’nde ise favori otellerimden aile işletmesi Yonca Lodge var. Ekolojik bir konaklama sunan otel denize sıfır ve tam olarak doğanın bir parçası olmanızı sağlıyor. Bir yanda adalar manzaralı deniz, bir yanda kurbağaların vırakladığı dere, hemen yakınında mis gibi kokan sığla ağaçlar ve kış cıvıltıları… Yanıklar Köyü içerisinde yer alan denize kıyısı olmayan Pastoral Vadi de nefis bir doğa çiftliği.
FETHİYE NASIL GİDİLİR?
Dalaman Havalimanı’ndan 40 kilometre uzaklıkta bulunan Fethiye’ye en kolay ulaşım yöntemi hava yolu. İstanbul’dan Dalaman’a yılın 12 ayı düzenli uçak seferleri var. Havalimanından Fethiye’ye HAVAŞ ve MUTTAŞ otobüslerinin yanı sıra taksi ve kiralık araçla ulaşılabiliyor.
Fethiye’ye Türkiye’nin dört bir yanından şehirler arası otobüs seferleri bulunuyor. Yaz döneminde sıklaşan seferlerle ilçe merkezinde yer alan otogara ulaştıktan sonra Fethiye merkez ve çevresindeki tatil merkezlerine dolmuş ve taksi ile ulaşabilirsiniz.