Bu radikal dönüşüm, Ford’un birkaç yıldır gündeme aldığı, Avrupa’da istikrarlı kar elde etme ve Avrupa Birliği’nde giderek daha katı hale gelen emisyon standartlarını karşılama planının bir parçası olarak gerçekleşecek.
Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, basın toplantısında “Elektrikli araç konusuna tüm gücümüzle odaklanıyoruz” ifadesini kullanmıştı.
Ford ve diğer otomobil üreticileri, elektrikli araçlar konusunda Avrupa’da Amerika’dan daha hızlı hamlelerde bulunuyor. Bunun sebebi ise Avrupa Birliği’nin bu konudaki net tutumu. AB, geçen yıl karbondioksit emisyon sınırlarına uymayan otomobil üreticilerine çeşitli cezalar uygulamaya başlamış ve üreticileri daha fazla elektrikli otomobil satmaya teşvik eden kararlar almıştı..
Ford, binek otomobil pazarının yüzde 5’iyle Avrupa’da nispeten küçük bir oyuncu durumunda. Ancak Almanya’nın Köln kentindeki ana Avrupa fabrikasını elektrikli araçlar üretmek için elden geçirmek adına 1 milyar dolar harcamayı planları arasına almış durumda. Ford, bu fabrikadaki ilk elektrikli modelini 2023 yılında üreteceğini ve Volkswagen tarafından geliştirilen elektrikli araç teknolojisini kullanacağını duyurdu..
Yine de Ford, önümüzdeki yıllarda Avrupa’da benzinli ve dizel motorlu ticari araçlar satmayı sürdürecek. Şirket, 2030 yılına kadar Avrupa’da satılacak ticari araçların üçte ikisinin bataryalı olacağını belirtiyor.
General Motors da geçen ay yaptığı açıklamada 2035 yılına kadar sadece elektrikli araç üretmeyi hedeflediğini bildirmişti. Ancak G.M.’nin Avrupa’dan neredeyse tamamen çekildiği de bir gerçek olarak duruyor.
Şirket, 2017 yılında Opel bölümünü Fransız Peugeot SA’ya satarak Avrupa’dan çıktı. Peugeot da kısa süre önce Fiat Chrysler ile birleşti ve şimdi Stellantis olarak tanınıyor.
İngiliz otomotiv devi Jaguar Land Rover da geçen hafta yaptığı açıklamada, tüm Jaguar modellerinin ve Land Rover’ların yüzde 60’ının 2030 yılına kadar elektrikli hale geleceğini duyurmuştu.