İkinci el araba piyasasında soğukkanlılık devam ediyor. Bu soğukkanlılık geçen seneye göre daha düşük bir ikinci el araba satış piyasasını oluşturdu. Geçen seneye göre ikinci el araba satışları takribî yüzde 8 düştü. Oto galericiler, bu uysallığın yıl sonunda bozulacağını belirtirken, 2023 ’e hareketli başlayacaklarını vurguladı. Galerici Yavuz Çiftçi, “İnsanlar şu anda 2023 model yeni çıkacak arabaları bekliyor. Bu da piyasanın uysal geçmesine neden oluyor fakat 2023 ’e yanaşırken piyasanın tekerrürden hareketleneceğini ve canlanacağını düşünüyoruz” dedi.
SATIŞLAR YÜZDE 8 DÜŞTÜ
İkinci el araba piyasasının serinkanlılığını gözettiğini belirten Yavuz Çiftçi, “İkinci el piyasasında geçen yıla göre satış sayıları yüzde 8 düştü. Geçen yıla göre daha uysal bir yarıyıl yaşıyoruz. Bunun nedenlerine bakacak olursak araba maliyetleri süratli bir çoğalış gösterdi. Bu çoğalış insanları lüzumdan çok arabaları bir yatırım taşıtı olarak görmelerine neden oldu. Sonrasında devletin yaptığı temkinler bu yükselmenin önüne geçti. Yarıyılsal olarak bu aylar genellikle otomotiv piyasasını tesirler. Baktığımızda yılın sonuna geliyoruz, çocuklar mektebe dönüyor, aileler çocuklarla ilgileniyor. Bu gidişat ikinci el araba piyasasını etkiliyor. Bankaların kredi faizleri ve mazot maliyetlerinin yukarıyada olması da ayrı bir etmen” ifadelerini kullandı.
ARABA SATIŞLARINDA YENİ SENE TEMENNİSİ
İkinci el araba piyasasının yıl sonuna Doğru hareketleneceğini belirten Çiftçi, “Yılın sonuna Doğru yanaşırken, insanlar araba değiştireceği zaman yeni model bir araba almak istiyor. Yeni seneye 2 ay kalmışken şu an araba alıp yaştan 1 sene hasar görmek istemiyorlar. Bunu bekleyen bir kısım var. Bu da hem ikinci eli hem de sıfır taşıt piyasasını durağan yakalıyor. Başka Bir Deyişle 2023 model otomobilleri bekleyen bir kısım var.
Yılın sonuna Doğru piyasa tekerrürden hareketlenir. Maliyetlere baktığımızda, yüzde 10-15 ortamında geri gelme söz mevzusu.
İnsanlar bu yüzde 10-15 ’lik geri gelmeyi göze aldıkları zaman bir biçimde ticaret dönüyor. Piyasa gerçeğinde hiçbir zaman durmaz, yalnızca sayılar aktüellenir, kaldığı yerden devam eder. İnsanlar yeni sayılara kendilerini alıştıramadıkları zaman bir durağanlık hareketsizlik başlıyor” dedi.