İnci Çayırlı Biyografisi
İnci Çayırlı, Türk Sanat Müziği yorumcusu ve koro şefidir.
İnci Çayırlı, 1935 senesinde İstanbul ’da doğmuştur. Bütün ismi Hatice İnci Çayırlı ’dır. Annesi o daha çok ufakken babasından dağıldı. Babaannesi İffet Hanım, halaları Behice ile Şükriye ve babası Mustafa Fazıl Bey ’in yanında büyüdü. Behice Halasının Kuzguncuk’ta boğazdaki yalısında geçti çocukluk ve gençlik seneleri. Kuzguncuk İlkokulunda okudu. Çamlıca Kız Lisesinden mezun olduktan sonra 1953 senesinde İstanbul Belediye Konservatuarında okudu.
İnci Çayırlı, babasının dayısı udi bestekâr Fahri Kopuz‘un teşvikiyle müziğe başladı ve 1953 senesinde İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi. Folklor Tatbikat Topluluğu’nda Sâdi Yâver Ataman‘ın asistanı oldu. Konservatuara girdikten kısa bir sure sonra Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne girdi. 1954 senesinde İstanbul Radyosu’na girdi. Aynı zamanda Münir Nurettin Selçuk korosunda da uzun seneler çalıştı.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği İcra Heyeti’nde şef takviyecisi olarak misyon yaptı. Yurtiçinde ve Rusya, Romanya, İsviçre, Almanya, Fransa, Hollanda ve Japonya gibi ülkelerde konserler verdi. Popüler müzik plakları da yapan İnci Çayırlı bu alanda bir de altın plak sahibidir.
1977 senesinde İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim azalığı yapmaya başladı. 1977-1985 seneleri arasında İTÜ Türk Müziği Korosuna idaredi. 1988 senesinden itibaren İTÜ Mezunları Türk Müziği Topluluğu’nun genel sanat rejisörlüğünü üstlendi. 1990 senesinde Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Sıradan Türk müziği Korosunun kurucu şefliğine getirildi, istifa ettiği 1995 senesine kadar bu vazifesini sürdürdü.
1998 senesinde Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanına layık görülen İnci Çayırlı, “Çileli Bülbül” 1957, “Son Soluk” 1958 “Kadın Asla Unutmaz” 1968, “Ayrılık” 1972 gibi sinema filmlerinin müziklerini yaptı, ayrıca 2000 senesinde belgesel film olarak çekilen “Nazım Hikmet Şarkıları” projesinde yer aldı. İnci Çayırlı, İstanbul Radyosu‘nda programlar tertip etti ve minik koroyu yönetti.
İnci Çayırlı, 2007 senesinde Show TV ’de yayımlanan “Şarkı Söylemek Gerekli” isimli müsabakada Erol Evgin, Fuat Güner ve Oray Eğin ’le birlikte jüri azalığı yaptı. Ancak bir vakit sonra müsabaka esnasında Oray Eğin ’le aralarında çıkan ‘devlet sanatçısı unvanı ’nın alınmasıyla alakalı münakaşa sonrası jüri aboneliğinden dağıldı.
2014-2015 senesinde HaberTürk ’te yayımlanan Murat Bardakçı‘nın hazırlayıp, Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve İnci Çayırlı’yla birlikte sunduğu Tarihin Arka Odası adlı programda misyon yaptı.
İnci Çayırlı ’nın hatıraları, 2015 senesinde Murat Derin tarafından “Müziğin Hoş Günlerine Yolculuk – İnci Çayırlı ’nın Hatıraları” ismiyle kitap olarak Pan Yayıncılık tarafından bhakikatti.
İnci Çayırlı 1958 senesinde Burhan Atalay ile evli olduğu senelerde İnci Atalay olarak anılmaktaydı. Canan Atalay isminde bir kızı vardır.