Kabağın faydaları nelerdir? Yaz mevsimlerinde sıkça tüketilen kabak birçok pişirme yöntemiyle sofralarımızı süslüyor. Lif bakımından zengin olan kabak diyet listelerininde ilk sırasında yer alan bir sebzedir.Besin değerlerinin kaybolmaması için kabağın aşırı pişirilmesi önerilmez ve özellikle buğuda pişirme gibi yöntemler tavsiye edilir..
İçerisinde vücut sağlığı için gerekli olan besinlerden demir, magnezyum, sodyum, kalsiyum ve potasyum olan kabak, günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz mineralleri almanızı sağlar. Kavun, karpuz, acur gibi türler ile aynı aileden olan kabak, kabakgiller familyasındandır. Balkabağı, helvacıkabağı, sakızkabağı gibi türleri vardır.
KABAĞIN FAYDALARI NELERDİR?
– Vücutta serbest radikallerin çoğalmasını engelleyerek tümör ve kanserli hücreleri azaltır.
– Kabak içeriğindeki az miktarda yağ nedeniyle tam bir kalp dostudur. Ayrıca kabakta bulunan potasyum ve magnezyum gibi vitaminler vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıkları risklerini en aza indirmede yardımcı olur.
– Kabak yine içeriğinde az miktarda yağ bulundurması sebebiyle kalorisi de düşük olan bir sebze olduğundan özellikle zayıflamak isteyenlerin tercihinde ilk sıralarda yer alır.
– Kabak içerdiği luten maddesi sayesinde körlüğüne neden olan katarak gibi göz hastalığını önler.
– Kabak, zararlı toksinlerin idrar ve dışkı ile atılmasına yardımcı olur.
– Kabağın içeriğinde bulunan magnezyum ve mineraller kemik sağlığı için büyük önem taşır. Omurganın yapısını güçlendirerek eklem ağrılarının yaşanma riskini azaltır.
– Kabak yaz aylarında yaşanan alerjilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir, üst solunum yolları hastalıklarına karşı vücudun direncini de artırmaya yardımcı olur.
– Prostat erkeklerde yaşa bağlı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kabağın prostat hastalıklarına iyi geldiği bilinmekte ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
KABAĞIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ NEDİR?
– Kabağın 100 gramında yaklaşık 20 kalori vardır.
– Diyetlerde sıklıkla tercih edilmesinin sebebi bu kadar düşük kalorili olmasıdır. 1 porsiyon kabak tükettiğinizde yaklaşık olarak 30 kalori almış olursunuz.
– Lif açısından zengin bir sebzedir.
– A ve C vitaminlerini içerir.
– Kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum gibi birçok mineral içermektedir.
– Karoten alfa ve karoten beta maddeleri açısından oldukça zengindir.