Kabak tatlısı Türk kültüründe sevilen bir tatlıdır. Kabakgiller ailesinin en tatlı besinlerinden olan bal kabağından yapılır. İçerisinde magnezyum fosfor gibi yararlı maddeler bulundurur. Bu tatlı Türk mutfağına Osmanlının geniş mutfak kültüründen gelmiştir. Türkiye’de kış günlerinin vazgeçilmez tatlılarındandır. Üzerine tadını arttırmak için tahin dökülür ve cevizde üstüne konur. Kış günlerinde hastalıklardan korur vücut enerjisini arttırır.
Malzemeler
Bir kg bal kabağı İki su bardağı şeker İki üç adet karanfil Yarım su bardağı tahin Bir çay bardağı iri ceviz içi
Yapılışı
Öncelikle kabaklar soyulur. Göz kararınca büyüklüğü ayarlanır ve dilimlenir. Dilimlediğimiz kabaklar tencereye konur. Tencerede ki kabakların üzerine şeker ve çubuk tarçın ilave edilir. Sonra kısık bir ateşin üzerine tencere konur. Otuz beş kırk dakika arası bir sürede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sonra soğumaya bırakırız. Soğuduktan sonra servis tabağına konulur tatlının üzerine iki yemek kaşığı kadar tehin dökülür ve büyüklüğü bize kalmış cevizler üzerine serilip servis edilir.
Kabak Tatlısının Eskiye Dayanan Geçmişi
Sultan Abdülaziz döneminde Hacı İsmail Hakkızade tarafından kurulan Hafız Mustafa yüz elli beş yıldır misafirlerine kendine has güzel tatlılar sunuyor. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte Hafız Mustafa misafirleri için Ankara da yetiştirilen özel mahsul bal kabağını özel tarifle pişiriyor. Osmanlının gözde yiyeceklerinden Anadolu’nun her yöresinde çokça sevilen bir tatlı olan kabak tatlısı, sağlık bakımından da çok faydalıdır.
Tadıyla ağızları ballandırdığı kadar görüntüsüyle de iştahları kabartır. Parlak renkli görüntüsüyle iştah kabartan damaklarımızda unutulmayacak bir tat bırakan tatlıdır. Birde kabak tatlısı ile muhallebi buluştuğu zaman akıllardan çıkmayan bir lezzet ortaya çıkar ki o da kabak tatlılı muhallebidir. Yani demek istediğim şu ki Türk mutfağında tatlının yeri ayrıdır ya işte tatlılar arasında da kabak tatlısının yeri ayrıdır.