Klinoksin nedir ne için kullanılır, Klinoksin nasıl kullanılır, Klinoksin ’in saklanması, Klinoksin ’i kullanmadan evvel dikkat edilmesi gerekenler, Klinoksin’in mümkün yan tesirler nelerdir.
Ampul IM/IV
Klindamisin 2-fosfat
Ambalaj:
300 mg/2 mL x 1 Ampul
: : 600 mg/4 mLx1 Ampul.
Endikasyon:
Duyarlı mikroorganizmaların yol açtığı tonsilit, farenjit,sinüzit, otitis media dahil üst solunum yolu enfeksiyonları ve kızıl;bronşit, pnömoni, ampiyem ve akciğer absesi dahil alt solunum yolu enfeksiyonları;iltihaplı sivilce, furonkül, selülit, impetigo, çıban, yara enfeksiyonları, erizipel ve paronişi gibi spesifik ten ve yumuşak doku enfeksiyonları; osteomyelit ve septik artrit dahil kemik ve eklem enfeksiyonları; endometrit, pelvik selülit, vajina kubbe enfeksiyonu ve tuboovarian abse, salpenjit ve inflamatuar pelvik hastalık dahil jinekolojik enfeksiyonlar; peritonit ve abdominal abse dahil intra abdominal enfeksiyonlar; septisemi ve endokardit;periodontal çıban ve periodontit gibi dental enfeksiyonların rehabilitasyonunda endikedir.
Kontrendikasyon:
Klindamisin Ya da vankomisine duyarlı bireylerde kontrendikedir.
Uyarılar:
Böbrek hastalığı olanlarda klindamisin dozunun ayarlanması lüzumlu değildir. Orta ve ağır karaciğer hastalığı olanlarda, klindamisin yarılanma süresi uzamak birlikte, 8 saat arayla uygulandığında klindamisin birikiminin seyrek oluşabileceğini göstermiştir. Bu sebeple, karaciğer hastalarında doz eksiltilmesinin gerekmediği kabul edilmektedir. Gebelik yarıyılında kullanımının eminliği henüz gösterilmemiştir. Klindamisin anne sütüne geçmektedir.
Yan Tesirleri:
Karın Sızısı, bulantı, kusma, diyare, makülopapüler döküntüler ve ürtiker gözlenmiştir.
İlaç Etkileşimleri:
Klindamisin Ve eritromisin bir arada kullanılmamalıdır. Klindamisin nöromüsküler blok yapıcı tesire sahip olduğundan öbür nöromüsküler blok yapıcı ilaçların tesirini artırabilir.Dolayısıyla, bu tip ilaçları alan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Doz Teklifi:
Klinoksin Ampul: yetişkinlere IV veya IM olarak aerob, Gram Pozitif Kokların ve çok duyarlı anaerob ların neden olduğu ağır enfeksiyonlarda günlük doz 600-12000 mgdir. Bu doz 2 veya 3 denk kısma bcan verilerek denk aralıkla uygulanır.Daha ağır enfeksiyonlarda günlük doz 1200-2700 mgdir.Bu doz 2-3 denk kısma bcan verilerek denk aralıklarla uygulanır. Çok ağır enfeksiyonlarda doz artırılabilir. yetişkinlere IV olarak günde 4800 mgye kadar verilebilmektedir.Bir defada verilen IM doz 600 mgyi aşmamalıdır. 2 yaşından büyük çocuklara IV veya IM olarak ağır enfeksiyonlarda beden ağırlığının herkesi için günde 15-25 mg olarak verilir. Daha ağır enfeksiyonlarda beden ağırlığının her kilogram için günde 25-40 mg olarak verilir. Budaklar 3 veya 4 denk kısma bcan verilerek denk aralarla uygulanır.Klinoksin Kapsül: yetişkinlere ağır enfeksiyonlarda 6 saatte bir 150-300 mg, daha ağır enfeksiyonlarda 6 saatte bir 300-450 mg olarak verilir.Çocuklara Ağır enfeksiyonlarda kilogram başına 8-16 mg olarak hesaplanan günlük doz, 3 veya 4 denk kısma bcan verilerek denk aralıkla verilir. Daha ağır enfeksiyonlarda kilogram başına 16-20 mg olarak hesaplanan günlük doz 3 veya 4 denk kısma bcan verilerek denk aralıkla verilir.b hemolitik streptokokların neden olduğu enfeksiyonlarda rehabilitasyon en az 10 gün sürdürülmelidir.