Libavit K nedir ne için kullanılır, Libavit K nasıl kullanılır, Libavit K’in saklanması, Libavit K’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, Libavit K’in olası yan etkiler nelerdir.
Ampul
K3 Vitamini(Menadion sodyum bisülfit)
Ambalaj:
20 mg/2 mLx5 ampul.
Endikasyon:
Menadion(K3 Vitamini) K vitamininin sentetik analoğudur ve K vitaminin emilim ve sentezinin tam olarak oluşmadığı durumlarda gelişen (safrafistülleri, obstrüktif sarılık, ülseratif kolit, çöl ayak hastalığı,bağırsak rezeksiyonu, pankreasın kistik fibrozu, bölgesel enterit ve antibakteriyel tedavi) hipoprotrombinemi kullanılır. Ayrıca Salisilat uygulaması ile oluşan hipoprotrombinemi de endikedir.
Kontrendikasyon:
Duyarlı Kişilerde kullanılmamalıdır. Gebeliğin son 2-3 haftası içinde gebelere ve yenidoğanlara menadion verilmemelidir.
Uyarılar:
K vitamini analogları yüksekdozda verildiğinde bilirubinemiye neden olur. Yenidoğanlarda Hemolitik anemi, hemoglobinüri, beyin hasarı ve ölüm görülebilir.Gebeliğin son 2-3 haftasında kullanıldığında, yeni doğacaklar toksik reaksiyonlara neden olabilir.Süre geçtiğinden, bu durum emziren annelerde dikkate alınmalıdır. Yavaş IV enjeksiyon yalnızca kumarintipi antikoagülanların aşırı dozlarına bağlı ölümcül kanamalarda kullanılmalıdır. 20 mgyi aşan tek dozlar veya 40 mgnin üzerindeki toplam dozlar antikoagülan tedavisini güçleştirir, üstelik herhangibir yarar da sağlamaz.Gerekli görüldüğü durumlarda SC kullanılabilir.
Yan Etkileri:
Alerjik Reaksiyonlar görülebilir. Enjeksiyon yerinde ağrı oluşabilir.
İlaç Etkileşimleri:
Antikoagülanların Etkilerini antagonize eder. Mineral yağlar, kolestiramin, menadion emilimini azaltabilir.
Doz Önerisi:
Erişkinlere günde bir veya iki kez 5-15 mg, çocuklaraise günde bir veya iki kez 5-10 mg SC, IM veya IV yoldan uygulanır.