Mahmud Ahmadi-Nejad Biyografisi
Mahmud Ahmadi-Nejad, 1956 doğumlu İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı. Amerika Birleşik Devletleri ’ne ve Birleşmiş Halklar ’e karşı çekinmeden yönelttiği tenkitlerle bilinen Ahmadi-Nejad, Muhammed Hatemi ’nin 8 senelik görev süresinin dolduğu 3 Ağustos 2005 ’ten bu yana İran ’ın 6. Cumhurbaşkanı.
Mahmud Ahmadi-Nejad, fakir bir ailede 28 Ekim 1956 ’da, İran ’ın kuzeyindeki Semnan vilayetinde bulunan Gramsar kenti yakınlarındaki Aradan Tahran ’ın 90 km doğusunda köyünde dünyaya geldi. Babası demirci ustası ve nalbanttı. O henüz 1 yaşındayken, ailesi Tahran ’a göç ederek emekçi mahallesinde ufak bir eve yerleşen Ahmadi-Nejad ’ın, çocukluğu da burada geçti.
Mahmud Ahmadi-Nejad, 1976 yılında İran ’da düzenlenen üniversiteye giriş sınavlarını, 400.000 kişinin arasından 132. olarak kazandı. İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ’nde IUSD inşaat mühendisliği eğitimi aldıktan sonra 1984 yılında, aynı departmanda mastır yapan Ahmadi-Nejad, 1987 ’de eriştirme mühendisliği alanında hekime yaptı ve profesör olarak aynı üniversitenin mühendislik fakültesinde dersler verdi.
Mahmud Ahmadi-Nejad, İran-Irak Savaşı öncesinde İran Devrim Muhafızları ’na Pasdaran katıldı ve savaş esnasında Kerkük ’te saklı operasyonlar yürüttü. İran Devrim Muhafızları 6. Ordusu başmühendisliği yapan ve savaştan sonra Maku ve Hoy vilayetleri vali takviyeciliği ve valiliğine atanan Ahmadi-Nejad, 1993-1997 arasında Erdebşehir vilayetinin valiliğini yaptı.
Cumhurbaşkanı seçilmeden önce, 3 Mayıs 2003 ’te, ikinci Tahran Şehir Konseyi ’nce Tahran Belediye Başkanlığı‘na atanan Ahmadi-Nejad, 28 Haziran 2005 ’e kadar bu görevi yürüttü. Belediye başkanlığı süresince önceki başkanlarca açılmış kültür merkezlerine dini vurguyu ciddi bir oranda yerleştirdi, belediye binalarında kadınlar ve erkekler için ayrı asansörler kullanımı zorunluluğunu getirdi. Tahran meydanlarında İran-Irak Savaşı ’nda ölenlerin anısının en canlı biçimde bazı meydanlar sarih kabirliklere dönüştürülerek yaşatılmasını önerdi. Fukara kesime yiyecek takviyeyi programları da icraatlarını bitiren bir unsur oldu. Belediye başkanlığı ile beraber başkentin önde gelen gazetelerinden Hemşehri ’nin yöneticiliğini ele geçirdi ve gazeteyi politik programının odak noktalarından bkocaman haline getiren Ahmadi-Nejad, gazete kadrosunda yer alan İran basın dünyasının yükselen yıldızlarından kadın gazeteci Nafize Kuhnavard ’ı, Hatemi ’ye rejimin kırmızı çizgileri ve yasa dışı istihbarat teşkilatları hakkında uygunsuz bulduğu bir sual sorduğu için, Türkiye ve Azerbaycan adına ajanlık yaptığı mazeretiyle kovdu.
Politik efor zeminini, İran inşaat sektörünün lobi kuruluşu olarak görülen İslami İran İnşaatçılar İttifakı ’ndan Abadgaran aldığı kabul edilen Mahmud Ahmadi-Nejad, her nekadar ittifak, İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda iki aday arasında Ahmadi-Nejad ve Muhammed Bager Galibaf bölünse de ikinci turda kendi arkasında toplandı. Böylece, 1000 kadar adayın İran Anayasa Muhafızları Konseyi tarafından elenmesinden sonra, ilk tura katılabilen 7 aday arasında en fazla oyu aldı Ahmadi-Nejad ilk turda % 19.48 oranında rey almıştı ve daha önceki Cumhurbaşkanı Akbar Haşimi Rafsancani ’ye Hatemi’den önceki karşı ikinci turda teke tek yarışarak reylerin %61.69 ’unu elde etti. Karşıları tercihe şike karıştığı ithamlarını dile getirmişlerse de ikinci tura İranlı seçmenlerin %59 ’u katıldı.
Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Amerika Birleşik Devletleri ’yle mevcut ilişkilerde hiçbir açılım gösterilmemesi gerektiğini net bir biçimde savunan Mahmud Ahmadi-Nejad, Birleşmiş Halklar ’e de kezlerce yargılamalarda bulundu ve İran ’ın nükleer programını sürdürmesi gerektiğini sarih bir dille ifade etti. Bazı ülkeler nükleer programlar geliştirirken İran ’ın neden geliştiremeyeceğini denetleyen ve Birleşmiş Halklar ’in 5 daimi abonesinin bazı istisnaları olduğuna göre İslam dünyasının da aynı istisnaları neden alamayacağını sık sık dile getiren İran Devlet Başkanı, cumhurbaşkanlığına seçildikten sonra bunu ‘yeni bir İslam devrimi’ olarak niteledi. Ayrıca bu devrimin yakında bütün dünyaya erişeceğini belirtti. İlk etapta bölge ülkeleri arasında vizelerin kaldırılması yoluyla seyahat hürriyetini ve bağların kuvvetlendirilmesini savunan Ahmadi-Nejad, İsrail ’e ilişkin açıklamalarında kullandığı haritadan silme söylemiyle beynelmilel camianın tepkisi çekti.
Mahmud Ahmadi-Nejad, politik kariyerinin başlangıcından beri militan civarlarda yer aldı. 1979 İran İslam Devrimi süreci içinde, üniversitesinin öğrenci temsilcilerinden bkocamandı ve bu sıfatla Ayetullah Humeyni ile birkaç kere görüştü. A.B.D. Tahran Büyükelçiliği ’nin basılması n İran Rehineler Krizi ’nde tesirn rol reynadığı, Avusturya ’da Kürt karşıları can verdirttiği iddiaları ve Tahran Evin hapishanesinde politik kabahatlilerin idam edildiği hakkındaki haberler yüzünden beynelmilel kamuoyu tarafından sıkça tenkit etildi.
İslamcı ve popülist görüşleri savunan bir dini tutucu olan Mahmud Ahmadi-Nejad ’ın sade yaşantı tarzının, iyi eğitim mazisi ile dürüst siyasetleri kaynaştırdığı imajının İran toplumunun kazanç seviyeyi düşük kısmının gözünde popülerlik kazanmasına yol açtığı belirtilmektedir. Tahran borsasını ise kumarhane olarak adlandıran Mahmud Ahmadi-Nejad ’ın, ‘yapılabilir ve yapabiliriz’ sloganı etrafında oluşturulmuş ve bazı kesimlerce belirsizlikler kapsadığı düşünülen Cumhurbaşkanlığı programı ise; muhtaçlara destek etmek, İslami kıymetlere daha fazla tutunmak, özelleştirmeyi tamamen ortadan kaldırmak ve ülkenin petrol gibi servetlerini komünist tipi bir yaklaşım ile ulusa dağıtmak gibi maksatları kapsıyordu.
Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk icraatlarından bkocaman yeni evli çiftlere iş ve konut edinebilmeleri için İran petrol gelirlerinden ayrılan 1.3 milyar Dolarlık bir fonun İmam Rıza Aşk Fonu yürürlüğe konulması olan ve çok basit bir konutta, yalnızca öğretim abonesi ücreti ile geçinen Mahmud Ahmadi-Nejad, evli ve ikisi erkek bkocaman kız olmak üzere üç çocuk babası.
15 Haziran 2013‘te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri’nde adaylığını koyan Hasan Ruhani %52 rey oranıyla kazarak İran İslam Cumhuriyeti’nin 7. Cumhurbaşkanı seçildi. Ve 3 Ağustos 2013 tarihinde görevi teslim ederek kendini emekliye ayırdı.