Ender Güllü Biyografisi
Ender Güllü, Baklava denilince duayen adlardan olan Güllüoğlu işletmesinin sahiplerindendir.
Ender Güllü, 1954 senesinde İstanbul‘da doğmuştur. Bütün ismi Muharrem Ender Güllü’dür. Aslen Gazianteplidir. Babası Mustafa Güllü’dür. 6 kardeş olan Ender Güllü’nün kendi gibi baklavacılık yapan Nejat Güllü, Faruk Güllü, Ömer Güllü isimlerinde kardeşleri vardır. Ve bir kız kardeşi ile bir onkolog olan İbrahim Güllü isminde kardeşi vardır.
Ender Güllü, Karaköy Güllüoğlu Baklavalarının ustası ve sahibidir. Ender Güllü, 1996 senesinde İstanbul Mumhane Sokağı ’ndeki baklava fabrikasını kurdu. Hem İdare Heyeti Başkanlığı hem de baklava ustalığı yapan Ender Güllü; kardeşi Ömer Güllü, çocukları Ebru Güllü Abanoz, Tuğba Güllü Sürmeli ve Murat Güllü ile birlikte aile işini sürdürüyor.
1990 senesinde işletmeleşerek “Güllüoğlu Yiyecek San. ve Tic. A.Ş.” ticarî unvanını alan ve “Karaköy Güllüoğlu” olarak bilinen işletme, “Güllüoğlu” ismini taşıyan öbür şirketlerden tamamen ayrıdır. Karaköy Güllüoğlu; logosundaki Galata Kulesi, Ender Güllü logosu ve lezzetiyle değişiklerinden rahatlıkla ayırt edilebilir.
Ailede 1871 senesinde baklavacılığa ilk başlayan bireyin, Gaziantep ’te “Güllü Çelebi” diye anılan Hacı Mehmed Güllü olduğu biliniyor. Gaziantep ’te tatlıcılık işine giren Güllü Çelebi, işte ilerleyebilmek için tatlıcılıkta en ileri bölgeler olan Halep ve Şam ’a gitti ve altı ay kalıp baklavacılığın inceliklerini bildi.
Güllü Çelebi, Gaziantep ’e dönünce de bir baklava tezgâhı kurdu. Güllü Çelebi ’nin ölümünden sonra oğlu Hacı Mahmud Güllü, baba işini sürdürdü ve oklava ile tek tek açılan ince yufkadan baklava imalini başlattı. Hacı Mahmud Güllü ’nün dört oğlu da baklavacı olarak yetişince, Güllü Ailesi ’nde baklavacılık bir anane halini aldı.
1930 ’larda tahta paketler içinde ortam şehirlere sevk edilen kuru baklavalar, Güllü Ailesi ’nin namını Gaziantep dışına taşıdı. Baklavaların rağbet görmesinden cesaret alan Hacı Mahmud Güllü ’nün torunu Mustafa Güllü, baklavacılığı İstanbul ’a taşımaya karar verdi. 1949 senesinde Karaköy ’de açılan İstanbul ’un ilk baklava dükkânı, aynı zamanda Gaziantep dışındaki ilk fırınlı baklava dükkânıdır. O günden bugüne baklavanın İstanbul ’daki ilk adresi olarak Karaköy Güllüoğlu gösterilir.
Sonraki senelerde baklavacılık, İstanbul ’da yaygınlaştı; birçok baklava dükkanı açıldı. Bunların bir kısmı Güllü Ailesi ’nin başka bireylerine ait, bir kısmı da Mustafa Güllü ’nün yanında yetişmiş ustalarına ve oğullarına aittir.
1949 senesinde minicik bir dükkânda faaliyete başlayan Karaköy Güllüoğlu, şimdi dünyanın ilk baklava fabrikasına sahip, yine Karaköy ’de Mumhane Sokağı No: 171 adresindeki fabrikada, günde takribî 2,5 ton baklava üretiliyor.
Ender Güllü‘nün başında olduğu Karaköy Güllüoğlu ’nun katlı otopark altında ve fabrikanın zemin katındaki iki mağazasından başka satış yeri yok.
Baklavacılık işine istikamet veren ve birçok baklava ustası yetiştiren büyük akılda Hacı Mustafa Güllü, 21 Şubat 2012 tarihinde ölüm etti. Rahmetli Hacı Mustafa Güllü ’nün beş oğlundan dördü, hali hazırda baba işini sürdürüyor. En büyük oğlu Nejat Güllü, 1983 ’de, öbür oğlu Faruk Güllü ise, 1993 ’de kurumdan ayrılıp kendi başlarına işi devam ettirme kararı aldılar. Ender Güllü ve Ömer Güllü kardeşler ise, Karaköy ’deki kurumda babalarının yanında kaldılar.
Ender Güllü, çocukluğundan beri fabrika çapında bir yapımevi hayal etmişti. İşin başına geçince bu hayalini hakikatleştirmek için kolları sıvadı ve 1996 senesinde Mumhane Sokağı ’ndeki baklava fabrikasını kurdu. Hem İdare Heyeti Başkanlığı hem de baklava ustalığı yapan Ender Güllü; kardeşi Ömer Güllü, çocukları Ebru Güllü Abanoz, Tuğba Güllü Sürmeli ve Murat Güllü ile birlikte aile işini sürdürüyor.
1990 senesinde işletmeleşerek “Güllüoğlu Yiyecek San. ve Tic. A.Ş.” ticarî unvanını alan ve “Karaköy Güllüoğlu” olarak bilinen işletme, “Güllüoğlu” ismini taşıyan öbür şirketlerden tamamen ayrıdır. Karaköy Güllüoğlu; logosundaki Galata Kulesi, Ender Güllü logosu ve lezzetiyle değişiklerinden rahatlıkla ayırt edilebilir.
Ender Güllü konutludur ve Ebru Güllü Abanoz, Tuğba Güllü Sürmeli ve Murat Güllü isimlerinde çocukları vardır.