25 Şubat tarihinde yaşanan doğumlar, vefatlar ve ehemmiyetli hadiseler, “Tarihte bugün ne oldu?” başlığı ile vatandaşlar tarafından büyük bir merakla inceleniyor. Peki, tarihte bugün ne oldu 25 Şubat? 25 Şubat’ta ne oldu? Kim doğdu, kim can verdi? Detaylar haberimizde…
TARİHTE BUGÜN NE OLDU 25 ŞUBAT?
1836 – Samuel Colt, ürettiği silahın Colt silah tescilini aldı.
1921 – Kızıl Ordu’nun Gürcistan’a müdahalesi: Kızıl Ordu Gürcistan’ın başşehri Tiflis’e girdi.
1925 – Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nda farklılık yapıldı: Din siyasete alet edilemeyecek ve bu kabahat vatan hıyaneti sayılacak.
1932 – Adolf Hitler, Alman vatandaşlığına kabul edildi. Böylece 1932 senesinde yapılacak olan, Weimar Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanlığı tercihlerine katılması muhtemel oldu.
1933 – Fransız Vagon-Li Şirketi’nin Belçikalı Müdürünün koyduğu, Türkçe yasağına tepki gösterildi. bkz. Vagon-Li Hadiseyi
1933 – Uçak gemisi olarak üretim edilen ilk Amerika Birleşik Devletleri donanma gemisi, USS Ranger denize indirildi.
1943 – Talat Paşa’nın Almanya’da tahnit edilen naaşı, İstanbul’a getirildi. Aynı gün Hürriyet-i Sonsuza tepesinde toprağa verildi.
1952 – Başbakanlıkta kurulmuş olan “ilmi komite”, Anayasa’daki antidemokratik maddeleri tespit etti; Anayasa’da antidemokratik 40 kanun var.
1954 – Mısır’da Cemal Abdünnasır başbakan oldu.
1964 – Muhammed Ali Cassius Clay, Miami Beach-Florida’daki maçta, Sonny Liston’ı yenerek ağır siklet boks şampiyonu oldu.
1968 – İstanbul Taksim Meydanı’nda, ikinci “Uyanış Mitingi” yapıldı. Mitingin emeli; Türkiye Emekçi Partisi Milletvekillerine Meclis’te yapılan hamleyi ayıplamaktı.
1980 – Değerli askerlik kabul edildi; yurt dışındaki emekçiler 20.000 Mark ödedikleri takdirde askerlik yapmayacaklar.
1984 – “Hakkari’de Bir Mevsim” isimli filmin gösterimi, Sıkıyönetim Komutanlığınca menedildi.
1986 – Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, 20 senelik idarenin ardından Ülkeden kaçtı. İktidara Corazon Aquino geldi.
1990 – Nikaragua’da yapılan tercihleri Başkan Daniel Ortega kaybetti.
1991 – Irak, Kuveyt’deri çekilme kararını açıkladı. Böylece Amerikan Birlikleri ve Bağlaşık Güçlerin beraber yürüttükleri, “Çöl Kasırgası” operasyonu sona erdi. 28 Şubat’ta da mütareke antlaşması imza atıldı.
1991 – Varşova Anlaşmayı feshedildi.
1994 – İbrahim Camii Kırımı: Bir Batı Şeria kenti olan Hebron’da, Baruch Goldstein isimli bir Yahudinin açtığı ateş neticeyi, 29 Filistinli can verdi, 125’i de yaralandı. Goldstein, hiddetli kalabalık tarafından linç edildi. Daha sonra çıkan ayaklanmalarda ise, 26 Filistinli ve 9 İsrailli can verdi.
1994 – Almanya, Refah Partisi’nin “Bosna’ya destek” ismi altında Almanya’ya gönderdiği paralar hakkında soruşturma başlattı.
1994 – Demokrasi Partisi DEP, yerel tercihlere katılmama kararı aldı.
2000 – Carlos Santana, 8 Grammy Mükâfatı birden kazandı. Daha evvel Michael Jackson’ın “Thriller” albümüyle kırdığı, ‘bir seferde en çok Grammy alan sanatçı rekorunu’ egale etti.
2003 – Irak krizi mevzusunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere sevk edilmesi ve yabancı silahlı güçlerin Türkiye’de bulunması için, hükûmete yetki verilmesine ait Başbakanlık Tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu.
2008 – Şarkıcı Bülent Ersoy hakkında, bir programda söylediği laflar sebebiyle ‘milleti askerlikten soğutma’ iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Duruşma Kurulu, 18 Aralık’taki karar mahkemesinde; “Ben çocuk doğurmuş olsaydım askere yollamazdım” laflarını, düşünce serbestliği kapsamında sayarak, Ersoy’u salıverilme ettirdi.
2009 – Türk Hava Yolları 1951 sefer rakamlı uçuşu: İstanbul’dan 8:22’de havalanan uçak, Schipol Havaalanına inemeden düşerek 3 parçaya dağıldı.