Günümüzde hemen her gün, tarihte yaşanan ehemmiyetli büyümelere şahit oluyor ve bu büyümeleri inceliyoruz. Yurttaşlar, tarihte 27 Şubat günü ne olduğunu, ehemmiyetli tarihi hadiseleri, doğumları ve vefatları büyük bir merakla inceliyor. Peki, tarihte bugün ne oldu 27 Şubat? Detaylar haberimizde…
TARİHTE BUGÜN NE OLDU 27 ŞUBAT?
1594 – IV. Henry, Fransa kralı oldu.
1693 – İlk kadın mecmuası “The Ladies’ Mercury” Londra’da yayımlandı.
1844 – Dominik Cumhuriyeti, Haiti’den bağımsızlığını bülten etti.
1863 – Türkiye’de öğrenilen ilk fotoğraf sergisi, İstanbul Atmeydanı’nda açıldı. Serginin açılmasına Sultan Abdülaziz destek verdi.
1879 – Suni tatlandırıcı sakarin keşfedildi.
1880 – Haydarpaşa-İzmit Demiryolu emekçileri greve çıktı.
1900 – Birleşik Krallık’ta Emekçi Partisi Labour Party heyetti.
1933 – Reichstag Yangını: Hadisenin ardından yayımlanan bir kararnameyle, Naziler diktatörlüklerinin esaslarını atmış oldular.
1937 – Özel girişimce inşa edilen ilk Türk gemisi “Belkıs”, Haliç’te merasimle denize indirildi.
1942 – II. Dünya Savaşı: Japon İmparatorluk Donanması ile Bağlaşık Deniz Güçleri arasında, Cava Deniz Muharebesi hakikatleşti. Muharebe, Japon başarısıyla sonuçlandı ve Hollanda Doğu Hint Adaları, Japon İmparatorluğu tarafından ele geçirildi.
1943 – Amerika Birleşik Devletleri’nin Montana eyaletindeki bir maden ocağında patlama alana geldi: 74 emekçi can verdi.
1948 – Çekoslovakya’da komünist parti yönetimi ele aldı.
1955 – Türk boksör Garbis Zaharyan, Yunan rakibi Emanuel Zambidis’i rakamla yendi.
1963 – Dominik Cumhuriyeti’nde ilk demokratik tercihler yapıldı: Rafael Trujillo’nun diktatörlüğü sona erdi ve Juan Bosch Devlet Başkanı oldu.
1964 – Coca-Cola’nın Dünya üzerindeki 1916. fabrikası İstanbul’da açıldı. Tamamıyla yerli yatırımla kurulan firmanın anaparası 14 milyon liraydı.
1971 – Türkiye Radyo Televizyon Kurumu bir açıklama yaparak; parasızlık sebebiyle radyo yayınlarını 18,5 saatten 8 saate indirmek zorunda kalacağını bildirdi.
1973 – Milliyetçi Hareket Partisi senatörü Kudret Bayhan, 15 sene mapusa mahkûm oldu. Bayhan, Fransa’ya uyuşturucu madde sokmaktan suçlanıyordu.
1975 – Tüm Hocalar Birleşme ve Dayanışma Derneği Töb-Der ve muhtelif devrimci kuruluşlar tarafından, “Hayat Pahalılığı ve Faşizmi Protesto” mitingleri tertip edildi. Malatya, Tokat, Kahramanmaraş, Erzincan ve Adıyaman’daki mitingler hamleye uğradı.
1976 – Hayali mobilya ihracatı ve vergi iadesi yolsuzluğundan maznun Yahya Demirel için hapsetme kararı verildi. Büyüyen vakalar üzerine Ecevit “Demirel’in politik hayatta kalma hakkı yoktur” dedi.
1982 – Barış Derneği’nin 44 idareyicisi hapsedildi. İstanbul Barosu Başkanı Avukat Orhan Apaydın, Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Erdal Atabek de hapsedilenler arasındaydı. Barış Derneği’nin idareyicileri saklı teşkilat kurmak, idaremek, kabahat sayılan fiili methetmek, komünizm ve ufalayıcılık propagandası yapmakla yargılanıyorlardı. Başkanlığını daha önceki Büyük Elçilerden Mahmut Dikerdem’in yaptığı Barış Derneği idareyicileri tutuklu olarak suçlanacaklar.
1985 – Bazı Ege şehirlerindeki mekteplerin, “Devrim” olan isimleri değiştirildi.
1988 – Türkiye’de ilk suni kalp operasyonu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nde yapıldı. Hasta, reel kalp bulunamaması suratından bir vakit sonra can verdi.
1993 – İnsan Hakları Derneği Elazığ Şubesi Başkanı Avukat Metin Can ve Dr. Hasan Kaya öldürülmüş olarak bulundu.
1995 – Kuzey Irak’ın Zaho kentinde bir ticaret merkezinde bomba patladı; 76 birey can verdi, 83 birey yaralandı.
1995 – Mercedes firariciliğinden kararlıyken yine suçlanan millî futbolcu Tanju Çolak, “kabahati ihbar ettiği” mazeretiyle Duruşma tarafından özgür vazgeçildi.
1999 – Olusegun Obasanjo, Nijerya’nın tercihle işbaşına gelen ilk Devlet Başkanı oldu.
2001 – Başbakan Bülent Ecevit, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş’i istişarelerde bulunmak üzere Türkiye’ye çağırdı.
2002 – Hindistan’da Müslümanların Hindu milliyetçileri taşıyan bir treni ateşe vermesi neticeyi 60 birey can verdi.
2004 – Filipinler’de bir araba vapurunda patlama alana geldi: 116 birey can verdi.
2008 – İstanbul’da tersane emekçileri, taşeron ve teminatsız çalışma şartlarından dolayı arkası arda gelen emekçi vefatları sebebiyle, Liman, Tersane Gemi Üretim-Onarım Emekçileri Sendikası’nın LİMTER-İŞ çağrısıyla yapımdan gelen eforunu kullanarak greve çıktı. Tuzla tersaneler bölgesindeki iki günlük greve yüzde 70 katılım sağlanırken, bir hayli tersanede işler durdu. DİSK de Tuzla’da “Ya Sendika Ya Vefat” sloganıyla 24 saatlik oturma grevi ile destek oldu. Grev sonrasında tersane işverenleri, emekçilerin arzlarını kabul etti.
2010 – Şili’de 8.8 büyüklüğünde zelzele oldu.
2023 – İdlib hamlesi: İdlib’te Suriye Hükûmeti tarafından Türk kafilesine yapılan atak neticeyi 33 asker şehit oldu, 32 asker yaralandı.