Yağ arızalarının anlaşılabilmesi için ihtar veren bu parça vasıta içerisinde tehlikesiz sürüş için ehemmiyetli bir parçadır. Yağ tazyik müşürü yağ filtresi yakınlarında yer alır. Bu parçayı tanıyan sürücü yağ arızalarını da evvelden varsayım edebilir ve temkin alabilir. Motor içerisinde bulunan yağ müşürü şu safhalar ile çalışmaktadır;
● Motor çalışmıyorsa; yağ müşürü içerisinde bulunan yay kontaklara baskı uygulayarak onları kapalı biçimde başka bir deyişle ON modunda meblağ.
● Motor çalışıyorsa; müşür OFF modunda olur. Bu yağ pompasının ürettiği tazyikli yağın müşürün içine tesir etmesi ve yayı geri itmesine reelleşir. Tüm bu harekâtların neticesinde kontaklar açılır ve müşür OFF moduna kazanç.
Yağın tazyikinin düştüğünü yağ müşürü haber verir. Bu motor çalışıyorken de alana gelebilir. Bu vaziyette yağ ikaz lambası ve/veya motor stop lambası yanar. İkaz lambasının ve/veya motor stop lambasının yandığını gördükten sonra vasıtayı stop ettirmek ve lüzumlu tüm hakimiyetleri yapmak gerekmektedir. Yağ müşürü ile yanan ikaz lambası ve/veya motor stop lambası bu bir hayli arızanın habercisi olabilir. Bu vaziyette muhtelif hakimiyetlerin yapılması gerekmektedir.
● Yağ pompasında arıza olabilir.
● Yağ filtresinde arıza olabilir.
● Yağ müşürü çalışmıyor olabilir.
Yağ müşürü ikaz lambası ve/veya motor stop lambası yandığında şu safhalar takip edilmelidir;
● Motor durdurulur ve 5-10 dakika beklenilir.
● Motor yağ seviyesi hakimiyet edilir; düşük seviyede ise yağ ilavesi yapılır.
● Şayet motor çalışır gidişattayken sarsıntılı ve hengameli ses var ise yağ pompası hakimiyeti yapılır.
● Vasıtada ses yok ise yağ müşür arızası yüksek olasılıktır.
Yağ müşürü ikaz lambası yanma müddetine ve sıklığına göre değişik arızalar söz mevzusu olabilmektedir. Şayet yağ tazyiki ihtar lambası devamlı yanıyorsa motor yağı seviyesi hakimiyet edilir. Şayet yağ seviyesi bayağı ise arıza yağ müşüründedir ve başkalaşımı yapılmalıdır. Şayet yağ müşürü ikaz lambası aralıksız olarak yanıp sönüyor müşür yağ kaçırıyor anlamına gelebilmektedir. Yağ tazyik göstergesi ibresinin sıfır ya da full vaziyette olması da yeniden yağ müşürünün yanlış ölçüm yaptığını ve arızalı olduğunu gösterir.
Yağ müşürü bozulduğu tespit edildiği noktada vasıta çalıştırılmamalı ve servis çağrılmalıdır. Müşür arızalı iken taşıtın çalıştırılması daha büyük problemler alana getirebilmektedir zira müşür vasıta motorunu etkileyen parçalardan biridir. Motorun arızalanması ise daha fazla hasara neden olacaktır. Ek olarak belirtmek gerekir ki yağ müşürü tamir edilemez ancak değiştirilebilir. Metamorfoz esnasında da bulunduğu konum itibari ile dikkatli olmak zorunludur. Kaygısız bir metamorfoz sırasında, müşür çevresinde yer alan öbür parçaların olasılığı da vardır.