Zerit nedir ne için kullanılır, Zerit nasıl kullanılır, Zerit ’in saklanması, Zerit ’i kullanmadan evvel dikkat edilmesi gerekenler, Zerit’in muhtemel yan tesirler nelerdir.
Kapsül
Ambalaj: 40mgx60 Kapsül.
Endikasyon:
HIV ile enfekte olmuş hastaların rehabilitasyonunda uygun antiretroviral rejimlerle beraber endikedir.
Kontrendikasyon:
Stavudine karşı fazla duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.
Uyarılar:
Stavudin majör muayenehane toksisitesi periferik nöropatidir, bu doza bağlıdır ve HIV enfeksiyonu ilerlemiş ya da daha evvel periferal nöropati geçirmiş olan hastalarda daha sık görülür. Daha Evvelden karaciğer işlev bozukluğu olan hastalarda, karaciğer hastalığının makûsa gitmesi halinde nükleozid analogları kesilmelidir. Stavudin Hamilelerde kullanımı ile alakalı muayenehane tecrübe hudutludur. Emziren Annelere, stavudin ile rehabilitasyona başlamadan evvel emzirmeyi kesmeli bildirilmelidir.
Yan Tesirleri:
Periferal nöropati, baş sızısı,titreme, ateş, diyare, kızarıklık, bulantı, kusma, karın sızısı, miyalji,uykusuzluk, anoreksi, alerjik tepkin, pankreatit bildirilmiştir.
İlaç Etkileşimleri:
Zidovudin stavudin ile kombine kullanımı önerilmez.
Doz Teklifi:
Erişkinler 12 yaş ve üstü: Önerilen başlangıç dozu, ağırlığı 60 kilogramdan az hastalar için 12 saatte bir 30 mg; 60 kilogram ve üstündeki hastalar için günde iki kere 40 mgdir.Çocuklar: 30 kilogramden az olanlarda her 12 saatte bir 1 mg/kilogram; 30 kilogram ve üstündeki hastalar ile 60 kilogramden hafif hastalarda her 12 saatte bir 30 mg;60 kilogram ve üstündeki hastalarda her 12 saatte bir 40 mg. Kapsülü tam olarak yutmakta güçlük sürükleyen hastalar için, kapsül dikkatle açılıp içindekiler az bir ölçü yemeğin üstüne serpilebilir.