Mangalı aslında herkes kolaylıkla yakabilir. Erkek işi olarak görülen mangal yakmanın püf noktaları birçok kez merak edilen bir konudur. Birçok teknik geliştirilen mangal ateşi nasıl olmalıdır, mangal yakarken nelerin yapılması gerekir sorularına yanıt aradık.
MANGAL ATEŞİ YAKARKEN ISLAK PARMAK TEKNİĞİ
Mangal ateşi nasıl yakılır sorusu, gidilen pikniklerin meşhur konusudur. Hakkında birçok teknik geliştirlen mangal ateşi yakmanın püf noktalarını araştırken öncelikli olarak ıslak parmak tekniğini uygulayabilirsiniz. Buna göre özellikle ilk etapta mangalı kuracağınız yere dikkat etmelisiniz. Yüzünüze doğru esmeyecek bir yönde olmalı. Parmağınızı yalayın ve ıslak parmağınızı yukarı kaldırın.
Hangi taraf soğuğu hissediyorsa ve üşüyorsa rüzgar o taraftan geliyordur. Mangalı da buna uygun bir yönde kurabilirsiniz. Mangal ateşi yakarken şunları yapabilirsiniz;
Gazete parçalarını buruşturup top yapın.
– Üstüne kuru dal parçalarını çadır yapacak gibi dizin.
– Üzerine kömürleri yerleştirin.
– Unutmayın, ateş yanabilmek için oksijene ihtiyaç duyar, dolayısıyla çadırınızın alt kısmının hava alabiliyor olması lazım.
– Sonra ateşi birkaç yerinden yakın. Tahtaların tutuştuğuna emin olun.
– Kömürler için için yanan közler haline geldiğinde ateşiniz hazır demektir. Kömürler iyice kor olmadan üzerine et koymak zehirlenmeye yol açabilir. Kıpkırmızı kömürler bu işin esasıdır.
– Son olarak mangal telini yerleştirin, biraz ısındıktan sonra soğanı sürün. Pişirme faslı bitince teli fırçayla temizlerseniz iyi olur.
Mangalda Pişirme Sırası
Temel mantık az yağlıdan çok yağlıya doğru gitmeli, Sebzeler, hellim gibi erimeyen peynirler, tavuk, parça az yağlı et (antrikot-bonfile gibi), pirzola, şiş, köfte, sucuk şeklinde bir sıralama izlenmeli.