Poliacel nedir ne için kullanılır, Poliacel nasıl kullanılır, Poliacel’in saklanması, Poliacel’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, Poliacel’in olası yan etkiler nelerdir.
Flakon
20 mg tetanoz proteinine konjuge Hemofilus influenza tip b polisakkaridi 10 mg, Boğmaca Toksoidi (PT) 20 mg, Difteri toksoidi ³ 30 IU (2.0 Ünite/ml) (15 Lf), Tetanoz Toksoidi ³ 40 IU (2.0 Ünite/ml) (5 Lf), Saflaştırılmış inaktive polio aşısı(Tip 1 Mahoney 40 DU, Tip 2 M.E.F.1 8 DU, Tip 3 Saukett 32 DU)
Ambalaj:
Bir doz vial liyofilize Hemofilus influenza tip b aşısı,bir doz ampul adsorbe difteri ve tetanoz toksoidleri ile kombine inaktive polio ve aselüler boğmaca aşısı.
Endikasyon:
Difteri, tetanoz, boğmaca, polio ve Hib enfeksiyonlarına karşı 2 aylık ve üstü infantların primer bağışıklama sında ve 7 yaşa kadar rapeldozu olarak kullanılır.
Kontrendikasyon:
Aşının herhangi bir bileşenine karşı alerji ve daha önceuygulanan dozlarda meydana gelen anafilaktik reaksiyon veya alerji bu aşının uygulanmasına kontrendikasyon oluşturur. Aşılama akut enfeksiyonlarda(ateşli durum gibi) ertelenmelidir. Üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hafif rahatsızlıklarda aşılamayı ertelemeye gerek yoktur. Bileşimdeki difteri toksoidi nin miktarı nedeniyle 7 yaş üstü çocuk ve erişkinlerde uygulanmamalıdır.
Uyarılar
Anafilaksi ender görülmesine rağmen, tedbirler uygulama sırasında hazır bulundurulmalıdır. Bileşimdeki boğmaca komponenti nedeniyle uygulanmasının ertelenmesi, ilerleyici, akut ve alevli bir nörolojik tablo varsa (örneğin konvülziyon) düşünülmelidir. Polio salgını sırasında 6 aylıktan büyük çocukların aşılanması ertelenmelidir.Gebelikte uygun değildir.
Yan Etkileri:
En sık rastlanan reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, hassasiyet ve şişlik, sistemik reaksiyonlar işe ateş, irritasyon, huzursuzluk, uyku hali, ağlama ve iştahsızlık tr. Bu Belirtiler genellikle aşı uygulandıktan 24 saat içerisinde ortaya çıkar ve 24-48 saat devam edebilir.
İlaç Etkileşimleri:
Malign hastalığı olan hastalarda;immünsupresif tedavi görenlerde, kortikosteroid, antimetabolit, alkilleyici ajan, sitotoksik ilaç kullananlarda veya immün yetmezliği olan kişilerde(örneğin HIV enfekte bireylerde), beklenilen immün cevap tam olarak sağlanamayabilir. Çocuğun bir sonraki aşılama vizitine gelmesi şüpheli ise,diğer bütün aşılar (hepatit B, MMR aşıları da dahil olmak üzere) farklı enjektörler ve bölgelere uygulanmaz şartıyla aynı anda uygulanabilir.
Doz Önerisi:
Öneri olarak; primer bağışıklamaya 2. aydan başlanır ve 1 veya 2şer ay aralıklarla 3 doz şeklinde devam ediyor.Son dozdan 1 yıl sonra rapel doz uygulanır.Aşı uygulanmalıdır. Enjeksiyon bölgesi olarak deltoid kas veya uyluğun anterolateral kısmı (vastus lateralis kası) tercih edilmelidir. 1 yaşın üstündeki çocuklarda deltoid kas tercih edilmelidir çünkü anterolateral bölgede uygulamalarda sık yakınmalara (kas ağrısı) rastlanmıştır. İntravasküler Uygulanmamalıdır.