Sıcak ya da soğuk havalarda, mevsime göre yenilebilen yemeklerin sınırlaması olmaz. Yorucu iş yaşamından sonra akşam eve gelince kendinize pratik bir yemek hazırlamalısınız. Yapacağınız pratik yemeğin, doyurucu özelliğinin fazla olması, sizi tok tutarak geceyi rahat geçirmenizi sağlar.
Sağlıklı ara öğünler arasında yer alan yiyeceklerin, kızartma ve haşlama tekniklerine göre yemeği hazırlamalısınız. Burada esas konu, yiyeceklerin sağlık açısından yüksek ateşte kısa sürede pişmesinin engellenmesidir. Bu pratik ve aynı zamanda doyurucu alternatiflerden birisi olan sebze sote, yaz aylarında özellikle sizi akşam yemeği derdinden kurtaracaktır.
Sebzelerin Seçilmesi Aşaması
Sebzeli sote yapmak için 4 adet kırmızı biber, 3 adet yeşil biber, 2 adet havuç ve isteğe göre 1 adet yemeklik kabak eklenmelidir. Bu yiyecekleri ince ince doğramalısınız. Bir yandan da ocağın altın yakarak, sote yapacağınız tavanın ısınmasını sağlamalısınız. Tava ısındıktan sonra bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave etmelisiniz.
Yiyeceklerin pişme süresi göz önüne alındığı zaman en uzun sürede pişen kırmızı biber ve yeşil biberleri soteleyerek işleme başlayabilirsiniz. Tavanızda yüksek ateşte 2-3 dakika biberler canlılığını yitirene kadar kavurmalısınız. Biberlerin öldüğünden emin olduktan sonra sırada jülyen doğradığınız havuç dilimlerini eklemelisiniz. Havuçları da aynı şekilde sote yapmalısınız.
Son Aşama Olarak Sos Yapımı
Sebzelerin kızarmamasına dikkat etmelisiniz. Burada amaç hafif bir öğün hazırlamak olmalıdır. Ardından tüm sebzelerin hepsi ölene kadar 3-4 dakika daha ateşte kalmasını sağlayabilirsiniz. Ateşi sürekli kontrol ederek ara ara kepçe yardımı ile karıştırmalısınız.
Hazırladığınız sebzeli soteye en çok yakışacak sarımsak ile güzel bir sos yapmalısınız. Bunun için ayrı bir sos tavasında zeytinyağı kekik, nane ve sarımsağı kızartmalısınız. Ardından yoğurt, pul biber ve mayonezin yer aldığı sosa ilave etmelisiniz. Soğuyan sebzelerin üzerine dökerek afiyetle tüketebilirsiniz.